IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на производител спадат през април заради по-евтината енергия

Индексът расте при добивната промишленост с 1,4% за месец, а при преработващата промишленост годишното увеличение е с 3,6%

15:03 | 30.05.23 г. 1
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Цените на производител в България се понижават през април с 2,3% на месечна и с 3,5% на годишна база, като в основната на спада е намалението на цените при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ. Това става ясно от данни на Националния статистически институт (НСИ), публикувани днес.

Месечно изменение

По изчисления на НСИ в основата на спада на индекса са по-ниските с 8,3% цени при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ и с 0,1% при цените в преработващата промишленост. При добивната промишленост се наблюдава увеличение с 1,4%.

По-ниски цени в преработващата промишленост са регистрирани при: производството на химични продукти - с 3,8%, производството на хранителни продукти - с 1,1%, производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 0,7%.

Ръст на цените е отчетен при: обработката на кожи; производство на обувки и други изделия от обработени кожи без косъм - с 12,6%, производството на основни метали - с 1,8%, производството на компютърна техника, електронни и оптични продукти - с 1,6%.

Годишна промяна

Общият индекс на цените на производител за една година намалява с 3,5% през април, като записва значителен спад на цените при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 19%, както и в добивната промишленост - с 2,1%. В преработващата промишленост увеличението е с 3,6%.

В преработващата промишленост значителен ръст на цените има производството на тютюневи изделия - с 46,3%, производството на изделия от други неметални минерални суровини - с 29,2%, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 18,4%.

Намаление е регистрирано при производството на основни метали - с 11,3%. Източник: НСИ Източник: НСИ

Индекси на цените на производител на вътрешния пазар

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар намалява с 3,2% спрямо април 2022 година. НСИ отчита понижение при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - със 7%, и в преработващата промишленост - с 0,8%, докато в добивната промишленост е отчетено увеличение - с 2,2%.

По-ниски цени в преработващата промишленост се наблюдават при: производството на химични продукти - с 5,5%, производството на електрически съоръжения - с 1,1%, производството на основни метали - с 0,7%, производството на хранителни продукти - с 0,6%. Ръст на цените има при производството на превозни средства, без автомобили - с 1,9%, производството на изделия от други неметални минерални суровини - с 1,4%, производството на тютюневи изделия - с 1,3%.

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар намалява за година с 4,7%. Спад на цените се наблюдава при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 18,1%, а ръст при: преработващата промишленост - с 6,5%, и добивната промишленост - с 1,1%.

Спрямо април 2022 г. съществен ръст на цените в преработващата промишленост е регистриран при: производството на тютюневи изделия - с 60,5%, обработката на кожи; производство на обувки и други изделия от обработени кожи без косъм - с 37,9%, производството на изделия от други неметални минерални суровини - с 26,5%, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 26,2%.

Намаление на цените има при производството на основни метали - със 17%, и при производството на химични продукти - със 7,9%. Източник: НСИ Източник: НСИ

Индекси на цените на производител на международния пазар

Индексът на цените на производител на международния пазар намалява с 0,9% през април 2023 г. в сравнение с март, а спрямо година по-рано намалението е с 1,5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:03 | 30.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
doba
преди 11 месеца
Топлофикация за 'производител' ли се води?..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още