IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Въпреки търсенето приходите на военната индустрия намаляват

През 2022 г. Турция отчита бум на продажбите на оръжие заради дроновете на Bayraktar

14:07 | 04.12.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Въпреки голямото търсене, което предизвика войната в Украйна и растящото геополитическо напрежение, 100-те най-големи военно-промишлени компании в света намаляват своите приходи през 2022 година, сочи статистиката на Стокхолмския международен институт за изучаване на мира (SIPRI). През миналата година продажбите в сектора намаляват с 3,5% до 597 млрд. долара.

Това се дължи най-вече на спада в САЩ и Русия. Американските компании в Топ 100 на производителите на оръжие са 42 и общо приходите им са намалели с почти 8% до 302 млрд. долара.

В същото време 2-те руски компании в списъка с най-големите производители на оръжие в света, отчитат спад от 11,6% до 20,8 млрд. долара. От SIPRI отбелязват, че няма друга публична информация за руското произвоство на оръжие и затова в статистиката присъстват само две компании. Едната от тях е "Ростех", която няма директно производство на оръжия, но в нейната структура попадат производители.

Единствената украинска компания в топ 100 на производителите на оръжие е "Укроборонпром", които записват спад на приходите от 10% до 1,3 млрд. долара.

Значително обаче се повишават приходите от продажбите на турските производители на оръжия - с 21,3% (до 5,5 млрд. долара), на полските (13,5%) и на норвежките (12,3%). Бумът в Турция се дължи на продажбите на дронове на компанията Bayraktar, което се увеличи няколко пъти след успехите, които имаха в първите месеци на войната в Украйна.

В същото време сключените нови договори в последните месеци подсказват, че индустрията ще отбележи съществен ръст през следващите години, допълват още от института. Голяма част от водещите европейски и американски военни компании не успяха да отговорят на увеличеното търсене през 2022 г. Бизнесът беше изправен пред растящи разходи, липсата на допълнителна работна ръка, нарушени вериги за доставки, и като ефект от пандемията от коронавируса, и заради бойните действия в Украйна.

Така, много от сключените договори през миналата година се прехвърлиха за доставка през тази година и реално приходите не са включени в статистиката на SIPRI.

В топ 100 има 26 европейски компании и те успяват да увеличат приходите си с 0,9% до 121 млрд. долара през миналата година.Азиатските производители (Китай, Южна Корея, Тайван, Индия и Япония) пък се облагодетелстват от правителствени договори за модернизация на армията и приходите им вече надхвърлят тези на европейските конкуренти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:07 | 04.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

Финанси виж още