IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Задъхани от поръчки, оръжейните компании в Централна Европа се борят за служители

Основният пазар на индустрията е Украйна

14:18 | 02.08.23 г. 3
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Оръжейните компании от Централна Европа измислят атрактивни начини да привлекат работници на фона на бума в производството, невиждан от времето на Студената война, пише Ройтерс. В "арсенала" им влизат предложения за квартири, безплатна храна и придобивки за пенсионираните служители, които да споделят опита си за производството от съветско време.

Оръжейната индустрия е един от най-свитите трудови пазари в Европа и търсенето и предлагането на работа доскоро беше силно ограничено. Сега войната в Украйна направи търсена продукцията на оръжейниците от бившия социалистически блок и заводите в Централна и Източна Европа разширяват производството или опитват нова продукция.

Преди ден например източници на Financial Times съобщиха за сключен договор на България със САЩ за покупката на 155 мм артилерийски снаряди, които да бъдат доставени в Украйна. През юни министърът на икономиката Богдан Богданов коментира пред журналисти, че страната ни не е готова да произвежда този калибър, но произвежда на пълна мощност муниции по съветските стандарти - 122 мм.

Европейският съюз стартира програма за насърчаване на производството на въоръжение, което да се използва и за Украйна, и за попълване на вътрешните резерви, като се предвижда част от средствата по схемата да бъде използвана за производството на 155 мм снаряди, които са по стандарт на НАТО.

Като цяло индустрията е затрупана с поръчки и се изправя пред някои проблеми. Основният от тях - липсата на работна ръка. Производителят STV Group от Чехия стига до там, че финансира строителството на жилищни сгради край най-големия си завод, разположен на 200 километра от Прага. В тези жилища ще бъдат настанявани новите служители, разказват от компанията пред Ройтерс.

От STV също така привличат свои пенсионирани служители и очакват от тях съвети за рестарт на производствените линии от времето на СССР. "Този неформален обмен на идеи е отличен и има незабавен ефект по отношение на ефективността на производствения процес, особено когато се подновява продукция, която не е произвеждана от дълго време", обяснява Давид Хац, председател на Съвета на директорите на чешката компания.

С достатъчно работници и наличие на суровини, Чехия много бързо може да увеличи производството на оръжие с 20%, изчисляват още в страната. Но в Чехия, както и в другия водещ оръжеен производител в Европа - Полша, липсват достатъчно подготвени за тази индустрия млади хора. Нивата на безработицата са най-ниските в ЕС - в Чехия без работа са едва 2,7% от трудоспособното население спрямо средното 5,9% за ЕС, сочат данните на Евростат за юни. Опасенията в оръжейната индустрия са, че при това положение производството лесно може да се премести извън Централна Европа. Една от дискусиите по повод недостига на работна сила в оръжейните заводи в Чехия е да бъдат наемани бежанци, идващи от Украйна.

Асоциацията на отбранителната индустрия в Чехия, обединяваща 160 компании от сектора на сигурността, изчислява, че 90% от производството в страната е за износ. За Украйна отива около 40% от износа.

Между 80-те години на миналия век и 2000 година производството на оръжия в Полша намалява със 76%, посочва още Ройтерс. Това означава загуба на подготвени служители и това е основен проблем за увеличаване на производството, смятат анализатори. Производството в страната е под контрола на държавната PGZ, в която работят повече от 18 хил. души. Още отсега тя подготвя кампания за връщане на поляците, които намериха работа в корабостроителниците в Скандинавието. Те ще са необходими за строителството на бойни кораби за полското правителство.

Основният пазар на оръжейниците от Централна Европа днес е Украйна. Полша и Чехия са доставили 20% от всички оръжия, получени от Киев през миналата година, сочат данни на Международния институт по проучвания за мира в Стокхолм.

По изчисленията на чешкото правителство за първите 12 месеца на войната, която вече се води близо година и половина, страната е доставила въоръжение на стойност 1,84 млрд. долара, включително 89 танка, 226 бронетранспортьори, 38 гаубици, системи за въздушна отбрана, хеликоптери, муниции и ракети.

Без да навлиза в подробности, от чешкото Министерство на отбраната уточняват, че в момента Украйна се нуждае от муниции с голям калибър - 155 мм, танкови оръжия и ракети, допълва още Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:42 | 02.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 2
0pk
преди 8 месеца
До: zelka007 е що отричат, тва не е ли повд за гордост и хвалби? :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 3
zelka007
преди 8 месеца
хихи ... почти всяка нощ излитат карго самолети от София в северна посока , и всеки отрича ,че произвежда каквото и да е у нас , камо ли снаряди 155мм ... :))) ... дано успеят наш'те да задържат това темпо от по 1млн на година ... предполагам поне две петилетки ще имат работа , всички учения на НАТО дълги години занапред ще включват артилерийски стрелби и упражнения с дронове ... ако успеем и лиценз за боеприпаси Exalibur , или се размечтах , а защо пък не ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 7
0pk
преди 8 месеца
Голям майтап, групата на най-развитите държави с капацитет над 30% от световната икономика не могат да наклепат снаряди за да бишнат държавичка с под 1,5% дял. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още