IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българско гражданство ще се получава само срещу владеене на езика

Ще се изисква чисто съдебно минало, записаха депутатите като промяна в закона

11:11 | 21.09.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Всички чужди граждани, които кандидатстват за българско гражданство, трябва задължително да владеят български език. Това решиха депутатите на първо четене на Закона за българското гражданство, внесени от „Възраждане“, съобщи dnes.bg.

Прецизира се възможността за натурализация, както и при интерес на България към дадено лице, което има особени заслуги към страната ни.

Поправките в закона предвиждат още, че ако български гражданин се откаже от своето гражданство, той не може да си го възстанови.

Депутатите записаха още, че кандидатстващите за българско гражданство не трябва да са осъждани или да застрашават националната сигурност на страната ни. В закона ще се въведе изискване за чисто съдебно минало на кандидата за българско гражданство не само в България, но и в държавата му на произход, респективно в държавата на пребиваване.

Парламентът предлага съкращаване на срока за представяне на документите за освобождаване от друго гражданство, както и уеднаквяване на условията за придобиване на българско гражданство при сключване на брак с български гражданин. Въвежда се изискване за тригодишен срок на съжителство, който да бъде приложим във всички случаи. При наличието на данни, че бракът е фиктивен, българското гражданство ще се отнема.

Парламентът прие и промени в закона, внесени от ГЕРБ. Според тях чуждестранни граждани, които живеят и работят в България, не трябва да се отказват от собственото си гражданство, преди да получат българско.

Създава се възможност за придобиване на българско гражданство по натурализация, когато лицето е подало молба за освобождаване от досегашното си гражданство, но не е възможно да се освободи от него по причини, за които не отговаря. Предвижда се и лицата, придобили българско гражданство, да получават удостоверенията на специална официална церемония.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:11 | 21.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Правосъдие виж още

Коментари

Финанси виж още