IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК готви регламент за опасните вещества в зелените продукти, продавани в ЕС

Очаква се на 30 март Брюксел да представи нови правила за устойчивост, насочени към широка гама от продукти

18:17 | 11.02.22 г.
<p>
	Клетки за батерии на компанията VinFast. <em>Снимка:&nbsp;Maika Elan/Bloomberg</em></p>

Клетки за батерии на компанията VinFast. Снимка: Maika Elan/Bloomberg

Европейската комисия (ЕК) иска да се справи с „наличието на опасни вещества“ в широк спектър от продукти като част от подготвяната Инициатива за устойчиви продукти (SPI) въпреки предупрежденията на индустрията, че това може да противоречи на съществуващото законодателство на Европейския съюз (ЕС) за безопасност на химикалите, пише Euractiv.

Очаква се на 30 март изпълнителната власт на ЕС да представи нови правила за устойчивост, насочени към широка гама от продукти, с цел да ги направи по-трайни, годни за многократна употреба и за рециклиране.

Като част от това Брюксел иска „да се справи с наличието“ на вредни химикали, изтъква ЕК в предварителен анализ на разходите и ползите от предложението.

Новото законодателство ще разглежда продукти като електроника и оборудване за информационни и комуникационни технологии (ИКТ), текстил и мебели, както и междинни продукти като стомана, цимент и химикали, става ясно от документа. 

Този подход се основава на стратегията за устойчивост на химикалите на ЕС, публикувана миналата година, в която се посочва намерението на Комисията да въведе изисквания за минимизиране на наличието на опасни вещества в потребителските продукти.

Понастоящем има няколко правила за регулиране на тези вещества – в играчки, батерии или материал, имащи контакт с храни – но се очаква предстоящото предложение за SPI да разшири обхвата до много по-широк набор от продукти, намерили място на пазара на ЕС.

Това буди безпокойство сред производителите и доставчиците на суровини, които вече са притиснати от европейското законодателство REACH (Регистриране, оценяване, одобряване и ограничаване на химикалите – бел. ред.) относно химическата безопасност.

По-специално металообработващата промишленост се опасява от намерението на Комисията да проучи наличието на опасни вещества в даден продукт, без да разглежда потенциалната експозиция на потребителя към него.

„Съгласни сме, че опасните вещества в продуктите трябва да бъдат оценени, за да се гарантира, че не представляват риск за потребителите или професионалистите, използващи тези артикули“, изтъква Марк Мистри, ръководител на обществената политика в Института за проучвания на никел.

Според него често веществата са запечатени в самия продукт и следователно не влизат в директен контакт с потребителите.

„Батериите са добър пример тук: въпреки че съдържат опасни вещества, тези вещества са затворени в батерията и не представляват химически риск“, добавя Мистри.

В същото време редица неправителствени организации (НПО) твърдят, че базираните на опасностите подходи – които се фокусират върху присъщите свойства на дадено вещество, а не върху излагането му – предлагат по-голяма защита за потребителите.

„Подходът, основан на опасностите, изпраща ясно послание, че продуктите трябва да останат безопасни (нетоксични) през целия си жизнен цикъл и че определени опасни свойства не могат да присъстват в потребителските продукти“, споделя Елиз Витали, служител в Европейското бюро по околна среда.

Последна актуализация: 19:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още