IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК готви регламент за опасните вещества в зелените продукти, продавани в ЕС

Очаква се на 30 март Брюксел да представи нови правила за устойчивост, насочени към широка гама от продукти

18:17 | 11.02.22 г.
<p>
	Клетки за батерии на компанията VinFast. <em>Снимка:&nbsp;Maika Elan/Bloomberg</em></p>

Клетки за батерии на компанията VinFast. Снимка: Maika Elan/Bloomberg

Химикалите в батериите

Литиево-йонните батерии, често срещани в електронните устройства и електрическите превозни средства, съдържат опасни вещества и създават проблеми с безопасността, когато се изхвърлят като отпадък в края на експлоатационния си живот.

Но индустрията твърди, че тези батерии са запечатани и не представляват риск от излагане за потребителите при нормални обстоятелства.

„При батериите човек трябва да се съсредоточи върху мерки, които гарантират, че те се произвеждат и рециклират в инсталации... Когато става въпрос за демонтаж и край на живота на батериите, трябва да гарантираме високи стандарти за опазване на околната среда и човешкото здраве“, изтъква Мистри.

Предложението на ЕК за регламент за батериите, представено в края на 2020 г., не разглежда подробно въпроса за опасните вещества. Въпреки това депутатите в комисията по околна среда към Европейския парламент се опитаха да въведат изменения, насочени към наличието на тези химикали, в регламента за батериите. 

Междуотраслов документ относно преразглеждането на Регламента за батериите, публикуван миналия месец, изразява загриженост относно тези позиции и посочва, че вече има законодателство за справяне с опасните вещества, като например регламента REACH.

Но сегашното законодателство се оказва недостатъчно за предотвратяване на наличието на токсични вещества в продуктите, било то за първични или рециклирани материали, според Витали.

„Законодателствата за химикалите и продуктите трябва да бъдат адаптирани. SPI дава голяма възможност за ЕС да определи хоризонтални всеобхватни принципи за безтоксични продукти за защита на човешкото здраве и околната среда; това трябва да бъде допълнено от секторни мерки за адаптиране на принципите към конкретни продуктови категории“, изтъква Витали.

Но индустрията твърди, че опасни вещества вече присъстват в няколко продукта, които не представляват риск за здравето. В случая с батериите всички операции по рециклиране се извършват в контролирана среда, за да се сведе до минимум всяко неблагоприятно въздействие, изтъкват от бранша.

Търсене на алтернативи

Планираната Инициатива за устойчиви продукти също ще разгледа мерки за повишаване на прозрачността относно съдържанието на опасни вещества в продуктите в техния пълен жизнен цикъл, с намерението постепенно да се намерят алтернативи и възможни заместители на тези вещества.

Замяната на опасни вещества с по-безопасни алтернативи „може да отнеме време и съответните разходи“, се казва в документ, публикуван миналата година.

„Инициативата за устойчиви продукти е обещаващ инструмент в този аспект. По-вероятно е да се насърчи замяната на опасни вещества с по-безопасни алтернативи, тъй като позволява оценката на алтернативните материали и продукти по продуктови групи“, изтъква Витали.

НПО отдавна се застъпват за идеята цялото законодателство на ЕС да включва правото на свободна от токсични вещества околна среда. Те също така критикуват регламента REACH, като твърдят, че той се фокусира главно върху химическите алтернативи на опасните вещества, като се стреми да ги замени с „по-безопасен“ химикал.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още