IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите трябва да внимават за потенциални дупки в ликвидността

Пазарите скоро могат да изпитат недостиг на купувачи за някои активи спрямо предлагането

18:05 | 03.02.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

През последното десетилетие изразът „ликвидeн капан“ често влизаше в употреба на западните пазари. Тъй като централните банки осигуриха толкова много финансиране за финансовата система чрез количествено облекчаване, изглеждаше, че пренасищането става неефективно.

Сега обаче инвеститорите би било разумно да обмислят друга концепция: „дупка в ликвидността“ - или, може би по-точно, дупки, пише Джилиън Тет за Financial Times.

Макар че Федералният резерв не повиши лихвите на последната си среща, председателят му Джей Пауъл по същество обеща, че повишаването на лихвите ще започне през март. Още по-важно е, че Фед също така публикува документ, в който обещава да свие баланса си.

Всичко това означава, че инвеститорите скоро биха могли да видят на пазарите нещо, което повечето почти не са виждали през последното десетилетие (освен по време на ранния пандемичен шок): недостиг на купувачи за някои активи спрямо предлагането.

„Това разминаване ще се прояви първо на облигационния пазар, но след това ще се разпространи към други активи“, казва Грег Дженсън, главен инвестиционен съдиректор в хедж фонда Bridgewater. „Ще бъде болезнено за много инвеститори, тъй като те екстраполират в своите портфейли пренасищането с ликвидност от последното десетилетие“ - и по този начин не са подготвени за „дупки”.

Колко болезнено ще е това? Оптимистът може да каже, че всякакви ценови шокове ще бъдат скромни. В крайна сметка, по историческите стандарти, международната финансова система като цяло - и американската в частност - е залята с пари.

Това е отчасти защото Фед удвои размера на баланса си до 9 трилиона долара по време на пандемията, след като го разшири четири пъти през предходното десетилетие. Неговите колеги в Япония, Европа и Обединеното кралство също бяха хиперактивни.

Междувременно създаването на кредити в частния сектор също беше хиперактивно – предизвиквайки наблюдавания отблизо индекс за облекченост на финансовите условия на Goldman Sachs да достигне рекордно ниско ниво от 97,73 в края на 2021 г. Това означава, че финансирането е било изключително изобилно.

Освен това числата в плановете за затягане на Фед за 2022 г. не изглеждат масивни в сравнение с неговия баланс. Фед предвижда да закупи 20 милиарда долара американски държавни ценни книжа и 15 милиарда долара ипотечни облигации през февруари.

Oxford Economics изчислява, че когато Фед спре тези покупки и позволи на държаните от него активи да падежират, това ще доведе до „ефективно намаляване на покупките на облигации от Фед с 90 милиарда долара всеки месец – или 400 милиарда през втората половина на тази година и 1 трилион през 2023 г.”. Това обаче няма да приближи много баланса му до нивото отпреди пандемията.

Но основният момент, който инвеститорите трябва да помнят, е, че предлагането на държавни облигации продължава да се увеличава, тъй като западните правителства се борят със своите планини от дългове. И макар че правителството на САЩ предвижда да отмени фискалните си стимули през 2022 г., нуждите му от финансиране остават невероятно високи.

Последна актуализация: 21:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още