IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трюдо извади тежката артилерия срещу протестиращите - банките

Финансовите институции ще трябва да преразгледат дейността си с всеки, който е свързан с незаконната блокада, и да съобщят за нея

11:41 | 15.02.22 г. 16
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Канадският премиер Джъстин Трюдо прибегна до извънредни мерки в опит да потуши протестите срещу ваксините и COVID ограниченията в страната, включително като ограничи притока на средства към демонстрантите.

Банките и други финансови институции ще трябва да преразгледат дейността си с всеки, който е свързан с незаконната блокада, и да съобщят за нея. Те ще могат да прекратяват услуги на хора, които са заподозрени, че използват сметките си, за да помагат на протестиращи, и да ги замразяват, без да е необходима съдебна заповед, съобщава Bloomberg.

Правителството също така разширява своята законодателна рамка срещу прането на пари, която вече ще включва и сайтове за групово набиране на средства като GoFundMe, които се използват за дарения за протестиращите, както и криптовалутни платформи.

„Става въпрос за следване на парите. Става въпрос за спиране на финансирането на тези незаконни блокади“, коментира финансовият министър Кристиа Фрийленд по време на пресконференция.

На собствениците на камиони, които са използвани по време на протестите, ще им бъдат замразявани корпоративните банкови сметки, а застраховките им ще бъдат прекратявани, предупреди още тя. „Върнете полуремаркетата си вкъщи. Канадската икономика се нуждае от тях за законна работа“, допълни министърът.

Протестите, които започнаха с конвой на тираджии до Отава преди повече от две седмици, блокираха канадската столица и се разшириха, като включиха и моста, който отговаря за една четвърт от търговията на страната със съседните САЩ – най-големият им търговски партньор. Участъкът на моста между Уиндзор в Канада и Детройт в САЩ бе отворен отново за движение късно в неделя.

По думите на Трюдо федералното правителство се е намесило, тъй като местната полиция не може да се справи сама с прилагането на закона.

„Това не е мирен протест“, каза той. Прилагането на извънредното законодателство е, за да бъдат „канадците в безопасност, да се защитят работните места на хората и да се възстанови доверието в институциите“ в страната, коментира премиерът.

Решението на Трюдо да приложи федералния Закон за извънредните ситуации напомня на сходна мярка на неговия баща Пиер Трюдо от 1970 г. заради отвличанията от квебекски сепаратисти. Но прилаганото сега законодателство не е така агресивно по своята същност, като Трюдо обеща, че няма намерение да вика на помощ армията.

Решителността, с която протестиращите сеят хаос – въпреки че досега успяват да го правят до голяма степен без прилагане на насилие – изненада страната, която не е свикнала на подобно публично недоволство.

Някои обвиняват Трюдо за това, че използва ваксините като средство за разделение и разпалва протестиращите още повече, като ги нарича „периферно малцинство“. Според други обаче той е действал твърде бавно срещу недоволството.

Прилагането на извънредното законодателство позволява на федералното правителство да забранява обществени събирания на определени места, както и да конфискува собственост, ако сметне, че това е необходимо за справяне със ситуацията.

Законът също така позволява на властите да изискват от частни компании да предоставят услуги за разчистване на блокади, както и да прилага глоби или арести за нарушаване на нареждания. Законът никога не е бил използван, откакто влиза в сила през 1988 г., като е предвиден за „спешни и критични ситуации, временни по природа, което застрашават живота, здравето или сигурността на канадците“, става ясно от правителствен документ.

Около 400 тира с полуремаркета и различни други превозни средства остават разпръснати по улиците на Отава.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

13
rate up comment 6 rate down comment 0
korn
преди 2 години
Канадците кефят. Демокрацията е жива. Вече не става въпрос за ваксини и Ковид. На някои политици им се услади идеята да имат пълна власт и да не се съобразяват с народа. На това трябва да се сложи край.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 0
perin
преди 2 години
Съвсем не е вярно, че протестиращите били имигранти - 95+% са автентични, потомствени канадци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 0
оксиморон
преди 2 години
Ако това е ДЕМОКРАЦИЯ, значи аз съм ТРИГЪРБА КАМИЛА. ДЖОРДЖ ОРУЕЛ е предвидил нещата още през 50-те години на миналия век. Умен човек. На нас колко ли живота ще ни трябва за да разберем / МОДЕЛА Е СБЪРКАН /??!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 8 rate down comment 1
Petar2015
преди 2 години
Чаушеско отрови водата, за да се задържи на власт. Да видим този до къде е готов да стигне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 0
Пишман Investor
преди 2 години
няма да посмеятщот иначе рискуват да си спретнат една мини гражданска
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 10 rate down comment 0
Ironhorse
преди 2 години
Хахахах, Трюдо - демократа се преърна в Трюдо - диктатора!Не само Трюдо ще бъде пометен ... а цялата турболиберастия ...Но скоро ще извадят и танковете срещу протестиращите, и тогава ще лъсне колко са "демоктратични" ЛГБТИ турболиберастите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 9
petrg5s
преди 2 години
Колкото и на Орлов мост имаше 1 млн мирно протестиращи и високо интелигентни граждани.А и между другото тогава се говореше,че имало още 3 млн във Пловдив и 3 млн във Варна готови да ги подкрепят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 10
petrg5s
преди 2 години
100 млн камиона са и ги подкрепят 50млрд хора и извънземни даже от други галактики
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 1
v_tin
преди 2 години
Ъхъ, точно така си е. Само дето 90% от тях са набодени като игленици и са канадски граждани без значение на произхода им. А и между другото се говориче освен тези 50000 камиона, имат участие и 20000 тракари от другата страна от другата страна на границата. А хората че си ги подкрепят- има достатъчно видеа по въпроса, сигурно е пак без значение за теб
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 1
Gocho
преди 2 години
това с банките ще му изяде главата на тоя и не само неговата Превръщането им в репресивен орган е много опасно за съществуващата финансова -с-***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още