IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия и Украйна взаимно се обвиниха за обстрел срещу затвор с украински военнопленници

Бившият ръководител на външното разузнаване на САЩ Дейвид Петреъс смята, че Украйна може да си върни всички заграбени територии

08:43 | 30.07.22 г. 18
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Зеленски посети Одеса преди началото на износа на украинско зърно.<em> Снимка: EPA/UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE</em></p>

Зеленски посети Одеса преди началото на износа на украинско зърно. Снимка: EPA/UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE

Украйна за пореден път обвинява Русия в сериозни военни престъпления. След нападение срещу лагер с украински военнопленници и повече от 50 загинали Киев обвинява Москва и говори за „държавен тероризъм". Междувременно бившият американски генерал Дейвид Петреъс смята, че е възможно Украйна да си върне заграбените от Русия територии. А случаят с баскетболистката Грийнър, която е в затвора в Русия, може да се раздвижи.

Зеленски: Убийството на военнопленници е „планирано престъпление“

Президентът на Украйна Володимир Зеленски осъди убийството на десетки военнопленници в лагер в Донецка област и обвини Русия. „Това е още едно потвърждение, че Русия е терористична държава", заяви Зеленски в канала си в Telegram.

„Има достатъчно доказателства, че това е било планирано престъпление“. Според него повече от 50 украински защитници са били цинично убити.

Русия на свой ред обвини Украйна за нападението. Според изявлението сградата, в която са били затворниците, е била обстрелвана с доставена от САЩ многоцелева ракетна установка от американски тип HIMARS.  Сепаратистките власти и руски представители заявиха, че при нападението са загинали 53 украински военнопленници, а 75 са били ранени.

Според проруските сепаратисти Украйна нарочно е извършила атаката по затвора, за да предотврати даването на изявления и показания от държаните там войници. "Това очевидно е нападение, което цели да се предотврати даването на показания от украинските войници, сред които има и участници в отряда "Азов"", обяви сепаратисткият лидер Денис Пушилин.

Разследващ комитет в Москва заяви, че вече подготвя обвинения във военни престъпления заради "атаката на украинските националисти".

Лидерът на т.нар. ДНР Денис Пушилин каза, че в затвора е имало 193 задържани. Той обаче не уточни колко от тях са украински военнопленници.

Говорителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков определи удара като "кървава провокация", целяща да разубеди украинските войници да се предават. По думите му при атаката са пострадали и осем надзиратели.

От друга страна, Зеленски говори за „терористична атака, извършена от руски нечовешки чудовища в Оленовка“. „Организацията на обединените нации (ООН) и Международният комитет на Червения кръст (МКЧК), които трябва да гарантират живота и здравето на нашите военнопленници, трябва да реагират незабавно", поиска държавният глава.

Киев сравнява деянието с престъплението в Катин

Украинският министър на външните работи Дмитрий Кулеба заяви, че ООН е помогнала за извеждането на защитниците от стоманодобивния завод „Азовсталь" в Мариупол през пролетта. След това те попадат в плен на проруските сепаратисти. ООН трябва не само да осъди обстрела на затворническия лагер, но и да разследва ужасното престъпление на място. Международният комитет на Червения кръст трябва да проучи положението на останалите затворници, смята Кулеба. Медиите показаха снимки на опожарено общежитие с трупове. Пред сградата им и много тела, покрити с брезенти, в които има дупки от удари.

Украинският министър на отбраната Олексий Ресников сравнява престъплението в Оленовка с клането на съветски войници в Катин, където по време на Втората световна война през 1940 г. са разстреляни и погребани в масови гробове хиляди полски пленници. Русия е терористична държава, която трябва да бъде победена на бойното поле, написа министърът в Twitter. Русия твърди, че има хиляди украински военнопленници.

Бивш американски генерал: Украйна може да си върне териториите

Бившият ръководител на външното разузнаване на САЩ Дейвид Петреъс заявява, че според него шансовете на Украйна да спечели войната срещу Русия са големи. „Всъщност изглежда все по-вероятно украинските сили да си върнат голяма част, ако не и цялата територия, завзета от руските сили през последните месеци", казва бившият американски генерал пред Bild.

„Ако НАТО и другите западни страни продължат да предоставят ресурси със сегашните темпове... мисля, че украинските сили ще успеят да спрат по-нататъшното руско напредване и да започнат да си връщат териториите, завзети от руснаците след 24 февруари", заяви Петреъс.

Първи разговор между Блинкен и Лавров

За първи път от началото на руската агресивна война държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен и колегата му от Москва Сергей Лавров разговаряха по телефона в петък. Блинкен ясно е казал на Лавров, че САЩ няма да приемат руските планове за анексиране на още територии от Украйна. „Светът няма да признае анексиите. Ще наложим допълнителни значителни разходи на Русия, ако тя продължи да изпълнява плановете си", е казал Блинкен. „И както винаги, ние сме готови да работим с Украйна и други страни, за да подкрепим всички значими дипломатически усилия за прекратяване на войната - за прекратяване на агресията", добавил е американецът. 

По данни на руското външно министерство Лавров е информирал Блинкен за хода на „специалната военна операция" в Украйна. Руският първи дипломат е подчертал, че всички цели в страната ще бъдат постигнати. В същото време той се  е оплакал, че оръжията, доставени от САЩ и други страни от НАТО, се използват срещу мирното население. Това само ще удължи конфликта и ще увеличи броя на жертвите.

Раздвижване по делото Грийнър?

Блинкен е разговарял с Лавров и за евентуална размяна на затворници. Проведен е „откровен и директен разговор" относно предложението за освобождаване на американската баскетболистка Бритни Грийнър, която е в затвора в Русия, и на американския гражданин Пол Уилън, заяви Блинкен във Вашингтон. „Призовах Кремъл да приеме същественото предложение, което направихме (...)." Що се отнася до евентуалната размяна на руски и американски затворници, беше предложен преход към професионален диалог на „спокойна дипломация" без спекулации“, заяви Лавров, според изявление на неговото министерство. Правителството на САЩ все още не е оповестило подробности за предложението към Русия.

CNN: Москва настоява САЩ да предадат Виктор Бут

Въпреки това американските медии спекулираха за размяна на затворници. Според тях част от предложението трябва да бъде размяна с руския търговец на оръжие Виктор Бут, който е в затвора в САЩ. Според американския телевизионен канал CNN се твърди, че по време на преговорите Москва е поискала прехвърлянето на осъдения руснак по т.нар. дело за убийство в Тиргартен. Американският телевизионен оператор се позовава на източници, запознати с разговорите. Според статия Русия вече е отправила това искане към САЩ по неофициални разузнавателни канали в началото на месеца. През април САЩ и Русия изненадващо размениха пленници в хода на войната в Украйна. Виктор Бут осъден руски трафикант на оръжие, излежаващ 25-годишна присъда в затвора в САЩ и наричан „Търговеца на смърт“.  Семействата на осъдения за шпионаж в Русия Пол Уилън и подсъдимата по дело за забранени субстанции олимпийска шампионка Бритни Грийнър, призоваха Белия дом да осигури тяхното освобождаване, включително чрез размяна на затворници, ако е необходимо.

Какви ще са важните събития днес

След посещение на Зеленски в пристанищния град Одеса в петък, днес се очаква да започне износът на милиони тонове зърно с кораби през Черно море, който дълго време беше възпрепятстван. Държавният глава обяви, че първият кораб трябва да тръгне скоро. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

18
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 1 година
ти си изчаткал тотално... те в момента се освобождават от руския ботуш ве, мазен смотанняк! кви щати, кви продажби. А путин колконруснака прати на смърт заради някви болни амбиции
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 3 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Изпълнена със злоба и завист дребна гад, затова никой не те и поглежда и си панелен гном самотник! Комбинация от тлъста гнусота, злоба и отвращение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 2 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Митьо, дребен лузър, Украйна се стреми към Белия свят, не ви иска москалската мизерия, африканската корупция и феодален строй. Всички искат да живеят добре, което е точно обратното на това, което предлага пPocия! А това за милиарда само доказва колко ти е празна главата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 4
Императорът
преди 1 година
За каква свобода се бори, бе? Продаде страната си на Щатите, праща народът си на смърт, а сам той стана милиардер... сега явно се бори за втори милиард?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 4
Императорът
преди 1 година
Мдам, планирано е било. Подлите руснаци са отвлекли американски HIMARS от горките укри, та с него да ударят затворът. Наглостта на мрсният наркoман надминава всякакви стандарти и граници. Преди мислех, че може да се измисли световна мерна единица за наглост (Zelenski, съкратено ZE), но няма да е удобно - защото наглостта на всички други ще се измерва в стотни, най-много в десети. Надявам се руснаците да го заловят жив, но преди да го лиkвидират, първо да му разчекнат лъжливата муцyна и да му изскубнат нaглият език - който да бъде турен във формалдехид и запазен за музея на безочието.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 4
khao
преди 1 година
има ли статия за украйна, без да сложиш някоя от наглите ви опорки? всички доказателства сочат че вие сте го направили и е било планирано!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 4
khao
преди 1 година
има ли статия за украйна, без да сложиш някоя от наглите ви опорки? всички доказателства сочат че вие сте го направили и е било планирано!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 6
Petar2015
преди 1 година
Има ли събитие, за което Zеленски да не обвини Русия? Избиха собствените си хора и пак тя им е виновна. Тези нагли извъртания му станаха запазена марка. Не разбирам защо българските медии ни облъчват всеки ден какво бил казал...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 6
khao
преди 1 година
нали, баси маглеца... ще се бори за свобода, вместо да се наведе в поза Г като теб пред руските подхора!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 5
cyclop
преди 1 година
Днес целият свят се смее на отчаяната наглост на джуджето Зеленски. Да бутне баба си по стълбите и да се възмущава че така се е забързала
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още