IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Забавянето при наемането на нови служители във Великобритания удря книжата в сектора

Опасенията около икономическите перспективи за Обединеното кралство оказват натиск върху компаниите за наемане на персонал в страната

15:56 | 08.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Британските компании за наемане на персонал отбелязват спад през юли на фона на тревогата около икономиката и инфлацията във Великобритания. Снимка: Bloomberg L.P.
Британските компании за наемане на персонал отбелязват спад през юли на фона на тревогата около икономиката и инфлацията във Великобритания. Снимка: Bloomberg L.P.

Акциите на британските компании за набиране на персонал поевтиняха, след като PageGroup Plc предупреди за забавяне на наемането на нови служители, тъй като нарастващите лихвени проценти и инфлацията подклаждат страховете, че икономиката ще потъне в рецесия, съобщава Bloomberg.

Цената на акциите на Page потъна с 11%, като това е най-големият спад от началото на март. Стойността на книжата на местните конкуренти Hays Plc и Robert Walters Plc се понижи съответно с 4% и 3,5%. Акциите на SThree Plc, Randstad NV и Brunel International N.V също поевтиняха.

„През юли отбелязахме леко забавяне в темпа на наемане на служители на някои от нашите пазари“, изтъква Page, позовавайки се на „повишената глобална макроикономическа и геополитическа несигурност, особено по отношение на ускорената инфлация“.

Предупреждението на компанията е предхождано от анкета на Bloomberg сред икономисти, която показва, че икономиката на Великобритания вероятно се е свила през второто тримесечие. Данните за брутния вътрешен продукт (БВП) трябва да бъдат публикувани в петък (12 август).

Акциите на британските компании за наемане на персонал се представят слабо на фона на опасенията относно британската икономика. Източник: Bloomberg L.P. Акциите на британските компании за наемане на персонал се представят слабо на фона на опасенията относно британската икономика. Източник: Bloomberg L.P.

Акциите на компаниите за наемане на персонал са склонни да реагират рано на икономически спад и след това да се възстановят, когато лошите новини бъдат обявени, според Citigroup Inc. „Когато настоящата макро буря отшуми, акциите вероятно ще се коригират към нормализирани оценки, базирани на печалбата“, смята Марк Вант Сант от Citigroup.

Ръководителите на Page казаха по време на разговор с анализатори, че наемането на служители през юли може да е било повлияно от мениджърите, които са взели отпуск на фона на скорошните горещини.

„Става въпрос за последните няколко седмици на септември, които наистина ще ни покажат дали нещата са се забавили или всъщност това наистина е било малко по-ранна лятна пауза“, казва главният финансов директор Келвин Стаг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още