IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия заяви, че може да затвори АЕЦ "Запорожие", Киев предупреди за риск от катастрофа

Москва отхвърли призивите за демилитаризирана зона около атомната централа като неприемливи

19:00 | 18.08.22 г. 4
Снимка: EPA/БГНЕС
Снимка: EPA/БГНЕС

Русия съобщи, че може да затвори най-голямата атомна централа в Европа, след като тя беше подложена на артилерийски обстрел на фронтовите линии в Украйна. Киев заяви, че подобен ход ще повиши риска от ядрена катастрофа там, предава Ройтерс.

Москва също така отхвърли призивите на международната общност за демилитаризирана зона около АЕЦ „Запорожие“, която тя завзе в началото на войната, но централата все още е оперирана от украински инженери под руска окупация.

Ядрената централа се намира на контролирания от Русия южен бряг на огромно водохранилище, украинските сили държат северния бряг. В последните дни атомната централа няколко пъти беше подложена на артилерийски обстрел, за който двете страни се обвиняват взаимно.

Украйна обвинява Русия и че използва централата като щит за силите си, за да извършва удари срещу контролирани от Украйна градове на другия бряг на водохранилището. Русия отрича.

Западни страни и ООН призовават Москва да позволи на международни инспектори да влязат в атомната централа. Ройтерс не може да потвърди независимо военното положение там или отговорността за обстрела на централата.

Говорител на руското външно министерство съобщи в четвъртък, че призивите за демилитаризирана зона около централата са „неприемливи“. Министерството на отбраната заяви, че Москва може да затвори централата, ако тя отново бъде подложена на нападение.

Украински представители обвиняват Русия, че планира да затвори атомната централа, за да я откъсне от електропреносната мрежа на Украйна и да я включи към руската, като на практика открадне произвежданата от нея енергия.

Украинската държавна компания за атомна енергия "Енергоатом" заяви, че затваряне на централата ще повиши риска от „радиационна катастрофа в най-голямата атомна централа в Европа“.

Откъсването на генераторите в комплекса от украинската електропреносна система ще предотврати използването им за охлаждане на ядреното гориво в случай на спиране на тока в централата, допълни компанията.

Усилията за гарантиране на безопасността на централата ще бъдат една от основните теми на разговорите по време на двудневното посещение в Украйна на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, който в четвъртък говори в университета в западния град Лвов и се очаква да се срещне по-късно с президента Володимир Зеленски и с турския му колега Реджеп Ердоган.

Руското министерство на отбраната обвини Киев, че планира някаква форма на инцидент в атомната централа като „провокация“ по време на визитата на Гутериш. Украински представител отрече, определяйки твърдението като цинично.

Неотложност

Спирането на атомна централа е сложна операция, която изисква прекъсване на ядрени верижни реакции при предотвратяване на възможността горивото да се затопли и да предизвика топене.

„Ако Русия предприеме действия за изваждане на централата от украинската електропреносна мрежа, това може да застраши оперативната безопасност на централата, освен че ще ескалира енергийната криза в Украйна през зимата“, коментира Марк Хибс, старши сътрудник в Програмата за ядрена политика към Carnegie Endowment for International Peace.

По време на брифинг Игор Кирилов, ръководител на руските сили за радиоактивна, химическа и биологическа защита, заяви, че резервните системи за поддръжка на централата са били повредени в резултат на артилерийския обстрел. Той показа слайд, според който в случай на инцидент радиоактивен материал ще покрие Германия, Полша и Словакия.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба заяви, че е говорил с генералния директор на Международната агенция за атомна енергия, който е готов да оглави делегация в централата.

„Подчертах неотложността на мисията, за да се намери решение на заплахите за ядрената безопасност, породени от враждебните действия на Русия“, написа той в Twitter.

Гутериш ще обсъди и напредъка във възобновяването на износа на украинско зърно въз основа на постигнатото с посредничеството на ООН и Турция споразумение за вдигане на руската блокада. Русия и Украйна са големи производители на зърно.

След месеци, в които руските сили постигнаха скромни териториални придобивки при ожесточени сражения на изток, фронтовите линии в Украйна са сравнително статични в последните седмици. Киев твърди, че се подготвя за контраатака, за да си върне части от южните територии, включително провинция Херсон и съседната Запорожие, където се намира централата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

4
rate up comment 9 rate down comment 6
earth1225
преди 1 година
Мъчно ми е за руснаците.Няма да се оправят с десетилетия.Освен ако не затрият половината свят преди това...кофти работа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 15
zelka007
преди 1 година
Крадците на съдомиялни машини ги е яд , че тези реактори бачкат с гориво разработка на Westinghousе , изработено в Швеция ... Мъка , и това изворче им изтече като пясък през пръстите , като спецназ на "Хостомел" в Киев , като вагнер в Попасна , като карабъл масква в Черно море , като змийският остров ... Абе както им утича СВО ... :))) ... Само могат да рушат и убиват и спират , нищо съзидателно , една ваксина против китайската чума не можаха да спретнат ... Една Лада не могат да сделат ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 2
mr. Yoda
преди 1 година
До: Импeраторът Powerful you have become, the dark side I sense in you. (Yoda) Ти стана могъщ, тъмната страна усещам в теб.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 12
Импeраторът
преди 1 година
Путин ми открадна парите. Първо казаха, че с дивиденти ми ще се плащат заплати на освободените територии. После се оказа, че на пожарникарите в Мариупол до сега не е плащано. Каква я мислихте другаръо, каква стана?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още