IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на украинската дерусификация

Войната насажда омраза срещу всичко руско, но 1/4 от украинците са рускоговорящи и в страната може да възникне сериозен етнически конфликт

18:51 | 28.08.22 г. 11
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Войната променя - и победителите, и победените са "различни, напълно променени", пише ирландският поет Уилям Бътлър Йейтс през 1916 година. Този коментар е по повод възстанието на ирландците срещу британската власт през април 1916 година, което трае шест дни, но след това ирландците никога не са същите, пише в коментар европейското издание Politico.

В последните шест месеца Украйна води битка, за да запази своята национална идентичност, териториален интегритет и суверенитет. И няма признаци, че скоро ще има край на военните действия, които доведоха до разрушени градове, разделени семейства и бежанци, до хиляди загубени животи и липса на поминък, посочва още Politico.

Но вероятно най-голямата промяна ще бъде в сърцата на украинците, особено след непрекъснатите коментари от руска страна, че украинска нация не съществува. Това е причината в Украйна да се дистанцират с такава ожесточеност от руския език и култура.

Но според Politico това може да има опасни последици в бъдеще.Защото с действията си Владимир Путин посява семената на сериозен етнически конфликт, който може да продължи години и който би направил трудно връщането на мира, дори и след края на войната. Това "токсично наследство" ще хвърли нова тежка сянка върху отношенията между руснаци и украинци, започнали да се влошават още през 30-те години, след геноцида на Голодомор на Йосиф Сталин. И особено предвид факта, че около 1/4 от украинците се определят като рускоговорящи.

Дерусификацията дава оръжие в ръцете на Кремъл, разпалвайки антиукраински настроения сред руснаците, както и сред рускоезичното население в страната. Киев заявява, че ще си върне Крим с всякакви средства, но как ще се отнесе към населението, което е 65% етнически руско?

Всъщност дерусификацията започна още преди февруари 2022 година, съпроводена с мерките за декомунизация. От 2015 година с решение на Върховната Рада бяха преименувани градове, села и улици, които са свързани с комунистическото наследство на страната. Премахнати са и социалистически паметници. От 2016 година информация в украински институции се дава само на украински и английски, но не и на руски език, а закон, влязал в сила от 2022 година, задължава всички медии да имат сайт на украински език или и версия на украински, която да бъде със същото съдържание, обем и шрифт.  

Но всичко това следва действията на Москва от 2014 година, а войната от февруари само ускори този процес.

През март 2014 година в своята реч, с която обяви анексирането на Крим, руският президент Владимир Путин заяви, че руснаците и украинците са един народ, Киев е "майката на всички руски градове", и те не могат да живеят един без друг. Но осем години по-късно той демонстрира точно обратното - направи трудно двата народа да живеят заедно.

За нация, която не съществува, украинците доста добре се отбраняват и започнаха да нанасят удари дълбоко в руския тил - например в Крим, засягайки складове и различни военни обекти на руската армия, с което бяха прекъснати линии на доставки. Това затрудни напредването на руснаците в Украйна, признато дори и от руските власти. На част от попаденията бяха свидетели руските туристи, което накара Москва да измисли абсурдни обяснения - като например, че са причинени от "нарушения на пожарната безопасност".

Военната офанзива от 24 февруари  може да сформира нова украинска идентичност. За подобно нещо говори и украинският президент Володимир Зеленски в своето приветствие по повод Деня на независимостта на 24 август. В него той изтъкна, че украинският народ се е преродил и най-накрая е показал истинското си лице - на "нация, която не плаче, не крещи, не се плаши. Не бяга и не се предава. И не забравя".

Опасенията са, че тази нова украинска идентичност може да се превърне в по-малко приобщаваща и все повече мразеща всичко руско. Но могат ли украинците да бъдат винени, коментира още Politico. До момента страната страда от руските ракетни удари, които поразяват и домове, и гражданска инфраструктура. Руските военни тероризират местното население, отхвърляйки и омаловажавайки украинската идентичност.

Отричането на всичко руско може и да има ефект в момента, но преди да спечели войната, Зеленски трябва да се опита да спечели мира в държавата - украинците и руснаците трябва да  си простят, за да могат да живеят отново заедно в една държава , заключава още Politico.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

11
rate up comment 0 rate down comment 3
Kan4o
преди 1 година
Законът не е от 2015, а от преди това. Може да е гласуван 2015 и да е влязъл в сила 2015, но точно този закон, който е от преди 2014 замислен провокира събитията в Одеса и другите градове в източна Украйна. Заради него хората излязоха на улиците и потрошенко изпрати нацистите от азов да се разправят с простестиращите. Така изгоряха хората в Одеса и така започна гражданската война в донбас.Не манипулирайте хората!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 1
penman
преди 1 година
До: penmanВъпроса е към Р?РРРСРСРСС
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 2
Solar Power
преди 1 година
До: Solar Power *** = комунистите, камундели
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 2
Solar Power
преди 1 година
До: Скъсана_Ушанка: Украински език има отдавна. Още преди повече 100 години искаха да си пишат и говорят на него. Имаха свобода няколко години докато *** пак ги натиснаха. Всъщност Украйна си е една поробена от русия страна. Няколко столетия. Така както е била и България. Затова и сега 30% от думите ни са турски :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 2
Solar Power
преди 1 година
До: Р?РРРСРСРСС: Kонфликтът го запалиха *** още преди 100 години. Как ? Просто прибраха реколктата на украинците и измряха милиони. Така,че ду хаст !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 5
penman
преди 1 година
Колко рубли ти плащат фашистите в Кремъл?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 17 rate down comment 10
cherney
преди 1 година
По същество, Politico в последно време е пример за разпространение на руска пропаганда. А защо investor я разпространява е съвсем отделен въпрос.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 19 rate down comment 9
cherney
преди 1 година
До: Скъсана_Ушанка---- Този е потресаващ олиггофрен. Не си губи времето с тази ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 27 rate down comment 13
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
До: Р?РРРСРСРСС Митя, дурачок, сколько пъти сказал тебя да гавариш толька адабрени опорки?? Пак глупасти из тебя, бонус за целой месец не будет! Здесь рускогаварящие, да, но они определяют себе как украинци. А ани рускогаварящие, патаму что мьi не разрешали украинский язьiк учить преди 1990та! Ой, тупой тpoль, само излагаш арганизация!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 22 rate down comment 28
Р?мператоръ
преди 1 година
А етническият конфликт го разпалиха укpoпитеците, под командата на САЩ. Сега ще си платят за това. Когато Украйна бе нормална държава, руснаци и украинци нямаха проблем помежду си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още