IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руската армия набира доброволци с обещание за високи заплати

Предлаганото възнаграждение е три пъти по-високо от средната заплата в Русия

16:33 | 18.09.22 г. 19
Снимка: EPA/БГНЕС
Снимка: EPA/БГНЕС

Руската армия, която се стреми да набере войници за т. нар. „специална военна операция“ в Украйна, като използва специални камиони, за да привлича доброволци, като им предлага като стимул близо 3000 долара на месец, предава Ройтерс.

Специална дивизия спря такъв камион в централен парк в руския град Ростов в събота и махна страничните му части, за да разкрие мобилен офис.

Войници в камуфлажно облекло и с черни маски показваха оръжията си на заинтересовани минувачи и раздаваха цветни брошури, озаглавени „Военна служба на договор – изборът на истинския мъж“.

Русия и Украйна не разкриват военните си загуби, които според западни разузнавателни агенции достигат десетки хиляди от двете страни.

Москва не е актуализирала официалния брой на загиналите от 25 март, когато съобщи, че 1351 руски военни са били убити, а 3825 - ранени. Кремъл съобщи миналата седмица, че не се обсъжда национална мобилизация в подкрепа на руските сили.

Но стремежът за набиране на хора показва, че Москва се нуждае от още мъже. Офицерът, който отговаряше за камиона в Ростов, коментира, че руснаци и чужденци на възраст от 18 до 60 години с най-малко средно образование могат да се запишат в армията.

„Патриотични граждани избират да подпишат договори за три до шест месеца, за да участват в специалната военна операция“, заяви майор Сергей Ардашев и обеща обучение за всички.

Предлаганата минимална месечна заплата е 160 хил. рубли (2700 долара), която е почти три пъти по-висока от средната заплата в Русия.

Сред потенциалните доброволци е музикантът Виктор Якунин, който казва, че винаги е бил привлечен от идеята за военна служба и сега събира необходимите документи.

„Бих искал да служа във военновъздушните сили. Родителите ми са ме възпитали от детските ми години да обичам родината си, да защитавам руския свят. Вярвам, че силата е с нас“, допълва той.

В камиона Якунин сяда с Ардашев, който го уведомява, че следващата стъпка ще бъде психотест. Ако той е успешен, ще последва физически тест за скорост, сила и издръжливост.

Ако всичко мине добре, Якунин ще „дойде във военното поделение, ще се запише в специална дивизия и от този момент ще започне военна служба“.

Навън млади мъже, някои със семейството си, разглеждат временна изложба със снимки на официални герои от конфликта наред с голям надпис „Традиция на победата“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:56 | 18.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

19
rate up comment 0 rate down comment 0
evgeni_
преди 8 месеца
Аз съм готов да се бия за Руската армия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 8 rate down comment 2
data
преди 1 година
До: dobaСамо ти ли не разбра, че руската армия само си търсеше претекст да си плюе на петите и реално бламира решенията на Путин защото не желае да води тая безумна война? Сега се опитват да пушат с наемници но резултата ще е само увеличаване на жертвите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 2 rate down comment 9
doba
преди 1 година
До: GiRoИ за какво ми е да чета ТАСС/DW/FT/NYT/DM/и т.н., като мога да говоря директно с хората?..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 11 rate down comment 6
cherney
преди 1 година
Към настоящия момент, ако някой иска да закупи свободно щатски долари в Москва или Санкт Петербург, обикновено подобни сделки се случват при курс в диапазона 120-150 рубли за долар. А най-любопитно е, че примера с автомобила и неговата световна цена напълно пасва на курс от 140 рубли за долар. Или иначе казано - средната заплата в Русия не е 1000 долара, а е в такъв размер, щото съответства на минималната работна заплата у нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 15 rate down comment 6
cherney
преди 1 година
Съвсем ясно сравнение можем да направим, ако сравним цените на произволно избран продукт в Русия и по света. Тогава моментално става ясно какъв е пазарния валутен курс на рублата към щатския долар. За сравнението избирам лекия автомобил Киа Пиканто в най-базовата му версия, който почти навсякъде по света в диапазона 11.500-12.000 долара. У нас цената му е 11.700 долара или 23.000 лева. Същият автомобил се продава в Москва за 1.658 млн. рубли, т.е. тази кола струва 27.600 долара там.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 11 rate down comment 5
cherney
преди 1 година
До: Скъсана_Ушанка ------ Данните на Росстат действително сочат, че средната заплата в Русия е около 60.000 рубли, т.е. около 1000 щатски долара при настоящия курс. Но първото уточнение е, че на тези данни никой в Русия не вярва, доколкото в т.нар. руска глубинка средната заплата обективно е два пъти по-ниска, а освен това този валутен курс е администриран, респективно контролиран от Централната банка......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 17 rate down comment 4
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
1000 долара средняя зарплата в России?? Журналист, ти с ума сошел?? Прийди да увидеш, хаха, 1000 долара!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 15 rate down comment 8
GiRo
преди 1 година
"Информирайте ме своевременно, АКО може. :)"До: doba Няма нужда. Чети ТАСС, това ти е достатъчно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 11 rate down comment 15
doba
преди 1 година
До: GiRo, предполагам изоставам от новините. Информирайте ме своевременно, АКО може. :) Имам познати укри в града, в който живея. Тяхната първа работа е била да офейкат от войната. Не им се мре за някакви... олигарси и т.н. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 20 rate down comment 10
GiRo
преди 1 година
До: doba Аверче, статията е за руската армия. Чувалът там е неизбежен. Няма Косово, няма Камбоджа. Украинците не прощават. Tях не ги мисли. Те отиват по-желание и с хъс. Имат достатъчно хора. Парите там не са определящи. Дори не се е стигнало до истинска мобилизация още, че да им се налага да бягат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още