IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия спря да издава паспорти на запасняци 

Москва обвини САЩ в саботаж над „Северен поток“, Белият дом нарече това „нелепо“

07:09 | 29.09.22 г. 10
Автор - снимка
Създател
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Докато четиримата лидери на украинските сепаратисти искат от Москва да анексира окупираните територии, украинците напускат на тълпи градовете и селата под руско управление. Страхът от военна служба отново кара хиляди да бягат от Русия. Москва спира да издава паспорти и обявява амбициозни цели за завладяване на Източна Украйна. Но точно там руската армия е заплашена от следващия провал. 217-ият ден от войната накратко.

След референдумите: Очевидци разказват за празни села

Във връзка с подготовката на Русия за анексиране на части от Украйна очевидци твърдят, че започва движение на бежанци от засегнатите райони. Бежанците от контролирания от Украйна град Запорожие съобщават за опасения, че след това мъжете веднага ще започнат да бъдат призовавани в руската армия. „Има места, които са напълно безлюдни", казва мъж, който заедно със семейството си са се измъкнали от Херсон през последния руски контролно-пропускателен пункт. „Цели села се разпадат“. 

Друг баща в семейство от Херсон разказва за опашка от автомобили, чийто край вече не се вижда. Заради референдума 70% от хората напускат местата, казва той. 48-годишна продавачка разказва, че в училищата в нейния град е издадена заповед от следващия месец учебните занятия да се провеждат на руски език. Тя не е искала 13-годишният ѝ син да се върне в училището си. „Можете да си представите как се чувствам сега", каза тя. „Щом минахме през контролно-пропускателния пункт, първата ми снимка беше с украинското знаме. Щастлив съм“. Не е възможно информацията от окупираните територии да бъде потвърдена. 

Сепаратистките лидери се обръщат лично към Путин с молба за анексиране

В четири области на Украйна - освен Херсон и Запорожие, също и в Луганск и Донецк - назначените от Русия власти проведоха референдуми за присъединяване към Руската федерация. Според окончателните резултати, публикувани в сряда вечерта, между 87 и 99 процента от гласувалите са подкрепили анексирането. През деня назначените от Русия администратори на четирите региона заявиха, че са изпратили молби за анексиране лично до президента Владимир Путин. Министерството на външните работи в Москва заяви, че скоро ще бъдат предприети стъпки за удовлетворяване на стремежите на четирите региона.

На Червения площад в Москва на огромни видеоекрани се чете: "Донецк, Луганск, Запорожие, Херсон - Русия!" Териториите заедно отговарят приблизително на площта на Португалия и съставляват 15% от територията на Украйна.

Киев: Референдумите са "невалидни"

В изявление на външното министерство в Киев се казва, че референдумите са невалидни. То заяви, че ще продължи да се бори за освобождаването на територията. „Фактът, че хората в тези територии са били принуждавани под дулото на оръжие да попълват някакви документи, е още едно руско престъпление в агресията срещу Украйна“.

Европейският съюз и САЩ въведоха нови санкции срещу Русия. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви: „Не приемаме фалшиви гласувания или каквито и да било анексии в Украйна и сме решени да накараме Кремъл да си плати за тази по-нататъшна ескалация“.  Продължава "частичната" мобилизация в Русия. Снимка: EPA/YURI KOCHETKOV Продължава "частичната" мобилизация в Русия. Снимка: EPA/YURI KOCHETKOV

Лондон очаква реч на Путин в петък

По-рано британското разузнаване заяви, че Путин вероятно ще обяви включването на териториите по време на реч пред парламента в петък. Тогава неговото правителство ще може да представи украинската контраофанзива като нападение срещу Русия. Миналата седмица Путин заяви, че е готов да защити "териториалната цялост" на страната си с ядрени оръжия.

Кремъл: "Искаме целия Донецк"

Русия обаче не контролира цялата територия, за която претендира. Около 40% от Донецк например са под украински контрол, а в провинцията се водят сериозни боеве. Говорителят на руския президент Дмитрий Песков заяви, че специалната операция трябва да продължи до пълното превземане на Донецк.

Руските войски са заплашени от обкръжение в Лиман

Руските войски очевидно са заплашени от обкръжаване от украинската армия в Донецкия регион в Източна Украйна. В сряда следобед руски военни репортери съобщиха за успешен украински напредък на североизток и изток от малкия град Лиман. Ако селището Торске бъде отвоювано, руснаците са заплашени от прекъсване на свързващите пътища от Лиман до Кремина и Сватов в Луганска област. Пътищата вече са обстрелвани от украинската артилерия.

Москва спира да издава паспорти

С оглед на продължаващото масово напускане на страната от млади руснаци, правителството в Москва спира издаването на паспорти на руснаци, подлежащи на военна служба. Посолството на САЩ в Москва и Министерството на външните работи в Берлин призоваха своите граждани с двойни паспорти незабавно да напуснат страната, докато има транспорт.

Северна Осетия затваря границата с указ

Руската република Северна Осетия в Кавказ, която граничи с Грузия, е наложила ограничения за влизане в страната. С указ се затруднява преминаването на автомобили от други руски региони към Грузия, пише в Telegram ръководителят на републиката Сергей Меняйло. „Само през последните два дни повече от 20 000 души са преминали през нашия граничен участък в Грузия!", казва Меняйло.

Изтичане на газ от "Северен поток": Русия подозира Байдън

Западът продължава да обвинява Кремъл за три теча в газопровода „Северен поток". Според медийни материали Русия може тайно да е пуснала подводен дрон, която да взриви заряди в различни точки на тръбопровода.

Руското правителство предположи, че САЩ стоят зад предполагаемите взривове. Говорителката на руското външно министерство заяви, че президентът на САЩ Джо Байдън може да е наредил саботаж на газопроводите "Северен поток 1" и "Северен поток 2" в Балтийско море. „Американският президент трябва да отговори на въпроса дали САЩ са изпълнили заплахата си", написа Мария Захарова в онлайн услугата Telegram. „Европа трябва да знае истината". Вашингтон заяви, че това е „нелепо". 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:14 | 29.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

10
rate up comment 1 rate down comment 1
zelka007
преди 1 година
До: Zlato ... Мда , под някои статии с иZредени факти , трябва доста креативност да проявите , не става само , "ама те бият нeгрuтe..." ... :))) ... "Мълчанието е злато!" ... или както популярен форумен анализатор на рассийски акции би казал : Feel the Force! ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 1
khao
преди 1 година
До: мрънмрън те не бягат, на екскурзия са ! :D :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 1
khao
преди 1 година
До: Zlato хахаха, да бе! Само да ти покажат копейки и статия .. и вече знаеш кво да правиш! ти си кучето на путин!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 1
мрънмрън
преди 1 година
Правилно, защо бягат от хубавото?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 9
Zlato
преди 1 година
До: zelka007... Тъй като си се обърнал лично към мен ще ти отговоря: кучето си лае, керванът си върви. Не сме се превърнали в куче на Павлов, че да коментираме под всяка пропагандна статия в Инвестор :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 1
Solar Power
преди 1 година
До: khao: Дали заработва двойна надница лъжейки руските бандюги които му спускат опорки ? Няма да се учудя :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 1
khao
преди 1 година
До: zelka007 златцето и оркаа са един и същи човек :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 3
Импeраторът
преди 1 година
До: zelka007 Едва ли някой може да обясни как руската армия претърпя такова фиаско. Основно грешката беше, че войната се подчиняваше на политическите цели на КГБ, а не на военните. Така става като сложиш някой да управлява нещо, за което няма компентенции. Например Путин Русия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 23 rate down comment 3
zelka007
преди 1 година
Някой копейкозависим да обясни в обикновен словоред , защо е това масово напускане от коптора ?! Нали са могъщи и непобедими , световен незаобиколим фактор ?! Къде им е патриотизЪма и вярата ?! Защо се спасяват като плъхoве от карабъл "Масква" ?! Защо се изнасят хората от новите бъдещи республики , които ще се управляват от титана на песнопойките Рогозин ?! Zlatce , orkkkaa ... нещо оредяхте на амбразурата ... няма ентусиазъм ... нали копейките силна световна валюта ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 29 rate down comment 4
Импeраторът
преди 1 година
Всеки ден от тази война е като блато, в което РФ затъва все повече. Дали ще удави в това блато, мъчително и веднъж за винаги зависи от нея, ни войната трябва да спре, армията да се оттегли, да се платят 1-2 трилиона репарации и да се поиска прошка. Немците км отне този процес доста време.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още