IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия намекна за още фиктивни референдуми

Москва очаква още т.нар. референдуми в Украйна, става ясно от изявление на постоянния ѝ представител в ООН

13:50 | 28.09.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Василий Небензя. Снимка: ЕРА
Василий Небензя. Снимка: ЕРА

Русия очаква още т.нар. референдуми в Украйна, става ясно от изявление на постоянния ѝ представител в ООН. 

„Този процес ще продължи, ако Киев не признае грешките и стратегическите си пропуски и не се ръководи от интересите на собствения си народ", а вместо това сляпо изпълнява волята на онези, които го манипулират, заяви постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя на заседание на Съвета за сигурност на ООН в Ню Йорк.

Американският постоянен представител в ООН Линда Томас-Грийнфийлд заяви, че не се съмнява, че Русия отново ще проведе фалшиви референдуми. В края на краищата Москва вече го направи през 2014 г. в Крим и неотдавна в Източна Украйна, поясни тя, цитирана от DPA. 

В Украйна четирите частично окупирани от Русия области - Херсон, Донецк, Луганск и Запорожие - проведоха фиктивни референдуми за присъединяване към Русия. Гласуването, което се провежда от миналия петък в продължение на общо пет дни, не е признато в целия свят, тъй като се провежда в нарушение на украинските и международните закони и без спазване на минимални демократични стандарти. Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш наскоро определи евентуалното анексиране на териториите като нарушение на международното право.


Независимо от фалшивите референдуми, проведени от руските окупатори, украинският президент Володимир Зеленски обяви за цел връщането на засегнатите райони в страната. „Този фарс в окупираните територии не може да се нарече дори имитация на референдум", заяви Зеленски във видеообръщението си в сряда вечерта. „Продължаваме напред и освобождаваме страната си!“. 

ЕС отхвърля незаконните "референдуми" в Украйна, свикани от Русия, както и подправените резултати, написа в Twitter върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел. „Tова е поредното посегателство срещу суверенитета и териториалната цялост на Украйна насред постоянни нарушения на човешките права. Поздравяваме за смелостта украинците, които продължават да устояват на руското нашествие“, допълва Борел.

А заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев коментира резултатите от референдумите, организирани в четирите украински области, които са под руски контрол. „Резултатите са очевидни. Добре дошли у дома, в Русия!", написа вчера той в канала си в Telegram. 

Малко преди това назначените от Москва окупационни администратори в източните украински области Донецк и Луганск, както и в Херсон и Запорожие на юг, разказаха, че хората там са гласували за присъединяване към Русия, в някои случаи с повече от 99% одобрение. Референдумите, отхвърлени от Киев, Вашингтон и ЕС като фиктивни и незаконни, се състояха от 23 до 27 септември.  

Наблюдателите посочват многобройни случаи, в които украински жители на окупираните територии са били принудени да отидат до урните. Следващата стъпка се очаква да бъде назначените от Москва окупационни администрации да подадат официална молба до лидера на Кремъл Владимир Путин да станат част от руската територия. Преди началото на инсценираните референдуми Путин подчерта, че след това тези региони ще бъдат изцяло под защитата на ядрената сила Русия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:50 | 28.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 9
Р?мператоръ
преди 1 година
Глyповатата *** линда как реши, че референдумите са "фалшиви"? Тя там ли беше? Защото Донецк и Луганск бяха пълни с чужди наблюдатели, включително много западни журналисти и те видяха съвсем друга картинка. Местното население с огромен ентусиазъм посрещна референдумите и връщането си в съставът на РФ - руските знамена са навред, хората ликуват - както се казва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още