IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Москва решава другата седмица за евентуалното ново анексиране

В края на тази седмица в руската столица може да се проведе голям митинг, за да се демонстрира подкрепата на руснаците към Путин

09:52 | 29.09.22 г. 3
Автор - снимка
Създател
Москва се готви за голям митинг. Снимка: EPA/MAXIM SHIPENKOV
Москва се готви за голям митинг. Снимка: EPA/MAXIM SHIPENKOV

Руското ръководство иска да изчака до следващата седмица, за да вземе решение за присъединяването на окупираните територии към Руската федерация след прибързаното провеждане на фалшивите референдуми в Украйна. Заседанията на парламента са насрочени за понеделник и вторник. За края на тази седмица обаче в Москва вече е планиран голям митинг, който да демонстрира подкрепата на руснаците за експанзионистичната политика на лидера на Кремъл Владимир Путин. Възможно е на него да се появи и руският президент, предава DPA. 

Междувременно Киев не показва уплах от предполагаемите резултати от референдума или от ядрените заплахи на руското ръководство. В сряда украинската армия постигна нови успехи на терен и сега заплашва да обкръжи по-големи руски сили. Президентът Володимир Зеленски призовава руските войници да избягат от военните действия. 

Двете камари на руския парламент планират да вземат решение в понеделник и вторник относно евентуалното анексиране на окупираните области Херсон, Донецк, Луганск и Запорожие. Държавната дума промени графика си и ще проведе пленарни заседания и през двата дни, съобщи в сряда лидерът на парламента Вячеслав Володин, цитиран от държавната агенция ТАСС. По-рано председателят на Съвета на федерацията Валентина Матвиенко заяви, че горната камара на парламента може да вземе решение за присъединяването на окупираните украински територии към Русия на редовното си заседание във вторник.

Дори и след фалшивите референдуми Москва възнамерява да продължи войната в Украйна, докато не превземе целия Донецки регион. Това е минималната цел, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков в сряда. Той коментира приключването на изборите в окупираните територии в Украйна, които бяха критикувани като нарушение на международното право. Към момента руските войски и сепаратистките части контролират около 58% от Донецкия регион в Източна Украйна.

Руските войски са заплашени от обкръжение край Лиман

Понастоящем руските войски са в отбранителна позиция. Те очевидно са заплашени от обкръжаване от украинската армия в северната част на Донецк. В сряда руски военни репортери съобщиха за успешни украински настъпления североизточно и източно от малкия град Лиман. Ако селището Торске бъде отвоювано, руснаците са заплашени от прекъсване на свързващите пътища от Лиман до Кремина и Сватов в Луганска област. Пътищата вече са обстрелвани от украинската артилерия. 

Надпис "Задачата ще бъде изпълнена" на сграда в Москва. Снимка: EPA/MAXIM SHIPENKOV Надпис "Задачата ще бъде изпълнена" на сграда в Москва. Снимка: EPA/MAXIM SHIPENKOV

Според украински източници в близост до град Купянск в Харковска област е превзет поне още един град на източния бряг на река Оскил - Кившивка. Това означава, че украинските войски напредват и към Луганска област, за която Москва още през лятото съобщи, че е „напълно освободена".

Зеленски призовава за оръжия и по-строги санкции

Украинският президент Володимир Зеленски поиска от Германия повече оръжейни доставки за Киев и затягане на планирания осми пакет от санкции на ЕС срещу Москва. „По темата за отбраната подчертах, че очакваме от Германия система за противоракетна отбрана - много ви благодаря за готовността да помогнете с въздушната отбрана", заяви Зеленски в сряда в ежедневното си видеообръщение след телефонен разговор с германския канцлер Олаф Шолц. 

По време на разговорите е обсъден и новият пакет от санкции на ЕС. „Към днешна дата все още има какво да се добави към осмия пакет от санкции", поиска украинският лидер.

В допълнение към телефонния разговор с Шолц, по време на който според Зеленски е обсъден и предполагаемият саботаж на газопроводите „Северен поток 1" и "Северен поток 2" в Балтийско море, украинският президент съобщи за нови разговори с Анкара и благодари на турския лидер Реджеп Тайип Ердоган за посредничеството му при размяната на затворници и военното сътрудничество. Зеленски благодари и на президента на САЩ Джо Байдън за новата военна помощ в размер на 1,1 млрд. долара.

Въпреки фалшивите референдуми в окупираните от Русия региони, Украйна няма да се примири с териториалните загуби и ще си върне територията, каза още държавният глава и отново призова руските войници на руски език да бягат - или да се предадат. Това е единственият начин да спасим живота им, каза 44-годишният Зеленски.

Всичко по темата за войната в Украйна може да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:53 | 29.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 1
khao
преди 1 година
До: zelka007нали го уточнихме, дезертьорите са малко и предимно от 15%-те които не подкрепят късиий, другите са тръгнали на екскурзия. кога по подходящо време, да идеш на море в Грузия и Финландия, от Октомври?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
zelka007
преди 1 година
До: khao ... Викаш Нечестивият занулен здравето си дава по разни бункери без да излиза на въздух и се кьорави по разни карти и монитори за тех , те не щът ... Язди гол по Сибир да го ядат комарите , тия сега бягат към Турция и Грузия ... :))) ... Неблагодарници ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 3
khao
преди 1 година
гениална идея... правите платен мийтинг и в края може да ги мобилизирате всичките с аргумента - щом подкрепяте Късий, значи сте готови да умрете за него!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още