IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Световната банка: Целта за изкореняване на крайната бедност няма да бъде постигната до 2030 г.

Без ускоряване на растежа 7% от световното население ще живее само с 2,15 долара на ден до 2030 г.

20:30 | 05.10.22 г.
60% от хората в света, живеещи в крайна бедност, се намират в Субсахарска Африка. Снимка: Samuel Corum/Bloomberg
60% от хората в света, живеещи в крайна бедност, се намират в Субсахарска Африка. Снимка: Samuel Corum/Bloomberg

Сътресенията, свързани с пандемията от COVID-19 и войната на Русия срещу Украйна, означават, че светът едва ли ще изпълни дългосрочната си цел да изкорени крайната бедност до 2030 г., съобщи Световната банка в нов доклад, цитиран от Ройтерс.

Пандемията от COVID-19 се е превърнала в историческа повратна точка след десетилетия на спад на бедността, като 71 млн. души повече живеят в крайна бедност през 2020 г., сочи докладът.

Това означава, че 719 млн. души, или около 9,3 на сто от населението на света, живее само с 2,15 долара на ден, а продължаващата война, забавянето на растежа в Китай и по-високите цени на храните и енергията застрашават да блокират още повече усилията за намаляване на бедността, пише в документа.

Ако не се стигне до рязко ускоряване на растежа, 574 млн. души, или около 7% от световното население, ще продължават да преживяват със същото ниво на доходи до 2030 г., повечето от които в Африка, отбелязва Световната банка.

Нейният президент Дейвид Малпас заяви, че новият доклад „Бедност и споделен просперитет“ показва мрачни перспективи пред десетки милиони хора. Той призова за големи промени в политиките и засилване на усилията за изкореняване на бедността.

„Напредъкът в намаляването на крайната бедност до голяма степен беше спрян в унисон със забавения растеж на световната икономика“, отбеляза Малпас в комюнике, като обвини инфлацията, обезценяването на валутата и по-широките припокриващи се кризи за ръста на крайната бедност.

За промяна на курса Световната банка заяви, че страните трябва да увеличат сътрудничеството, да се съсредоточат върху дългосрочния растеж и да приемат мерки като имотни и въглеродни данъци, които може да помогнат за повишаване на приходите, без да навредят на най-бедните.

Световната банка съобщи, че намаляването на бедността вече се е забавило в петте години до пандемията и че най-бедните хора явно понасят най-тежката цена. Най-бедните 40% от хората са изгубили средно 4% от доходите си по време на пандемията, два пъти повече от загубата на най-богатите 20 на сто, сочи докладът.

Държавните разходи и извънредната подкрепа са помогнали за избягването на още по-голямо повишаване на нивата на бедност, но възстановяването на икономиката е било неравномерно, като развиващите се икономики, разполагащи с по-малко ресурси, са харчили по-малко и са постигнали по-малко, пише Световната банка.

Крайната бедност сега е съсредоточена в Субсахарска Африка, където бедни са около 35% от населението. Регионът има дял от 60% в общото население на света, живеещо в крайна бедност, става ясно от доклада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:51 | 05.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още