IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новият фронт на Русия – цивилната енергийна инфраструктура на Украйна

Очевидно става дума не само за отмъщение за Кримския мост. Прекъсването на електрозахранването вече се отразява на обществения живот 

20:49 | 12.10.22 г.
Полицаи охраняват част от центъра на Киев. Снимка: EPA
Полицаи охраняват част от центъра на Киев. Снимка: EPA

Преди няколко седмици американската верига за бързо хранене McDonald's отново отвори клоновете си в Киев. За пръв път от началото на голямaтa рускa инвазия отново се сервираха пържени картофи и бургери, макар и под строга охрана. Когато в понеделник над Украйна се изсипаха повече от 80 руски ракети, ресторантите останаха затворени през целия ден. Те бяха отворени отново във вторник, въпреки че сутринта въздушната тревога продължи повече от пет часа, както и предишния ден.

Колкото и смъртоносни да са ракетните атаки, непосредствената опасност, която те представляват, не е единственият проблем, който McDonald's - както и цяла Украйна - има с тях. 

В сряда клон на веригата за бургери в северната част на Киев трябваше да затвори отново заради т.нар. подвижни прекъсвания на електрозахранването. При нападенията си срещу енергийната инфраструктура на Украйна Русия бе повредила и две киевски топлоелектрически централи. За да не се претовари електропреносната мрежа, операторът е принуден да прекъсва електрозахранването в някои части на града. Съществува график за това кои градски райони могат да бъдат засегнати и кога. Въпреки това планът ще бъде прилаган само при необходимост.

„Когато отворихме след началото на войната, всичко вървеше добре. Механизмите, по които реагираме в случай на въздушна тревога, са тествани доста добре, въпреки че тревогите, разбира се, са досадни", разказва Юлия, която е част от ръководството на засегнатия клон. При спирането на тока обаче мобилният интернет и телефоните не работят нормално. „Вече стана доста хаотично. За момента не можехме да се свържем с централния офис или със службата за доставки. Мога само да се надявам, че проблемите ще бъдат отстранени през следващите няколко дни - би било трудно да се работи по този начин в дългосрочен план“, казва тя пред германската икономическа телевизия N-TV. 

Спиране на износа на електроенергия

Общо в понеделник и вторник Русия изстреля над 100 ракети и няколко десетки ирански безпилотни самолета камикадзе, предимно по цели от енергийната инфраструктура на Украйна. По данни на украинското министерство на енергетиката атаките са засегнали около 30% от енергийната инфраструктура. Заслужава да се отбележи, че във вторник са атакувани някои от същите обекти като в понеделник. По данни на местната енергийна администрация са извършени още нападения срещу важна топлоелектрическа централа в централната украинска област Виница, а в западния украински град Лвов са разрушени два трафопоста.

В допълнение към прекъсването на електрозахранването Украйна търси и други начини за пестене на електроенергия. Например в много региони се изключва уличното осветление, няколко големи промишлени предприятия не работят за момента, а хората се приканват да намалят потреблението на електроенергия, особено вечер между 17 и 23 ч. Киев също така се отказва от износа на електроенергия, който всъщност беше важен, тъй като много предишни източници на приходи изчезнаха. Украйна всъщност искаше да разшири износа на електроенергия за ЕС. 

Дефицитът на ток в страната като цяло в момента вероятно възлиза на около два гигавата, което е доста. Ето защо през следващите няколко дни в цяла Украйна може да се очакват продължителни прекъсвания на електрозахранването - не само в местата, пряко засегнати от руските атаки. Страна успява да възстанови разрушените съоръжения доста бързо. Въпреки това украински експерти твърдят, че има сценарии, при които страната ще бъде заплашена от голямо прекъсване на електрозахранването. Протест срещу руската агресия в Прага. Снимка:  EPA/MARTIN DIVISEK Протест срещу руската агресия в Прага. Снимка: EPA/MARTIN DIVISEK

„Русия използва терористични методи“

Вярно е, че нападнатите топлоелектрически централи произвеждат само 25% от електроенергията в Украйна, докато атомните електроцентрали произвеждат около 60% от нея. Но ако руснаците извадят от строя няколко блока едновременно и нанесат сериозни щети на високоволтовите линии, Украйна ще трябва да разчита на технически труден внос на електроенергия

„Руснаците искат да прекъснат електрозахранването на най-големите градове в Украйна и по този начин не само да отслабят отбранителния потенциал на страната ни, но и да сломят волята на украинците за съпротива", пише във Facebook политическият анализатор Владимир Фесенко, който е близък до президента Володимир Зеленски. „Според различни източници те всъщност са искали да извършат подобна атака по-късно - по време на отоплителния сезон, непосредствено преди зимата или в нейното начало. Те обаче трябваше да побързат заради ситуацията около Кримския мост“, пояснява той. 

Фесенко нарича тези нападения „нова тактика и нов фронт срещу Украйна". Той подчертава, че понякога едни и същи обекти са били атакувани няколко пъти: „Руската армия не може да победи украинските сили на бойното поле и затова използва терористични методи. Между другото, инфраструктурната война се води не само срещу Украйна, но и срещу Запада". Политологът смята, че е отчасти благоприятно, че атаките са се случили сега, а не по-късно през годината.

„Сега имаме време, заедно с нашите международни партньори, да разработим методи за съпротива срещу тези терористични тактики на Путин", казва Фесенко. „На първо място става дума за укрепване на системите ни за противовъздушна отбрана около големите градове и критичната инфраструктура". 

Всъщност доколко стабилно Украйна ще преживее предстоящата зима вероятно ще зависи до голяма степен от доставките на модерни системи за противовъздушна отбрана. Във всеки случай Юлия, служителката на McDonald's в Киев, не позволява на атаките да я разстроят. „Каквото и да атакува Русия, ние ще продължим да бъдем непроменени като държава“, казва тя. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:17 | 12.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още