IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руски политици отново отричат правото на Украйна да съществува

Общинар от Москва нарича украинската идентичност „политическа ориентация“, а щатският Institute for the Study of Wars тълкува това като „открит геноцид“ 

14:47 | 24.11.22 г. 3
Автор - снимка
Създател
Руската Дума. Снимка:  EPA/RUSSIAN STATE DUMA PRESS SERVICE
Руската Дума. Снимка: EPA/RUSSIAN STATE DUMA PRESS SERVICE

Висши руски политици продължават да отричат правото на Украйна да съществува. Заместник-председателят на Московския градски парламент Андрей Медведев пише в Telegram, че украинската идентичност не е нищо повече от „политическа ориентация“ и че Украйна е „секта на смъртта“. Медведев призовава за „ликвидиране на украинската държавност в сегашния ѝ вид“. 

Вашингтонският Institute for the Study of Wars (ISW) оценява тези изявления като „дехуманизиращи“ и „откровено геноцидни“. Подобни нагласи са широко разпространени в руското политическо пространство. Тъй като руският президент Владимир Путин също неведнъж е използвал подобен език, мирните преговори са предварително изключени. В същото време обаче руското ръководство се колебае дали да възприеме изцяло крайната националистическа идеология, анализира още ISW. По-скоро Кремъл оставя това на своите пропагандатори по телевизията, които след това критикуват снизходителността на руското ръководство.

В същото време сред руските новобранци и техните семейства продължава да се наблюдава недоволство от ръководството на руската армия. Наскоро публикуван видеоклип показва как войници в Екатеринбург се оплакват от градската администрация за пропуснати плащания. Руският парламентарист Максим Иванов също е получил оплаквания от над 500 семейства в Свердловска област за липсата на заплащане.

Руски блогъри, които всъщност са известни с това, че подкрепят военната реторика на Кремъл, обвиниха своя община, че харчи пари за новогодишна украса вместо за заплати. Моралният дух на войските изглежда продължава да е силно отслабен: например 20 новобранци от руската съставна република Мордовия очевидно не са се върнали на военния полигон в Уляновск след еднодневен отпуск.

Междувременно при последните руски ракетни нападения срещу Украйна са използвани 70 ракети с далечен обсег и пет безпилотни самолета. От тях 51 ракети и всичките пет безпилотни самолета са свалени. По данни на украинския генерален щаб сред целите са били жилищни сгради, топлоелектрически централи и подстанции в Киев и областите Киев, Виница, Лвов и Запорожие. Според няколко източника ракетни удари са били нанесени и в други региони. С нападенията дълбоко във вътрешността на Украйна Русия иска да отклони вниманието от фронтовете на изток и юг, заяви украинският заместник-министър на отбраната Хана Маляр. Атаките обаче няма да укрепят позициите на Русия във войната, пояснява той. 

Продължават тежките боеве по линията Сватове-Кремина в Луганска област. Според руското министерство на отбраната руската артилерия е предотвратила украинска атака на 14 км северозападно от Сватове. Украинско настъпление е отблъснато и при Червонопопивка, на шест километра северозападно от Кременна. През Червонопопивка минава стратегически важната магистрала R-66. Според руски доклад в момента Украйна събира войските си в Харковска област за голямо настъпление към Сватове. Към момента информацията не може да бъде потвърдена по независим начин.

Украинският генерален щаб съобщава за руски артилерийски огън по фронтовата линия в Източна Украйна. Според него украинската армия е отблъснала руска атака на 12 километра южно от Кремина, близо до Билохоровка. Като цяло, според наблюденията на ISW, в този участък на фронта понастоящем има слабо движение. Бахмут и Авдеевка също остават силно оспорвани. В Донецк сраженията в момента са съсредоточени в Маржинка, на 35 км западно от града.  

Украинският генерален щаб съобщи за принудително разселване на украински граждани в окупираната от Русия Луганска област. Според доклада най-малко 20 души от селата Денешник и Штормов, на около 25 км северно от Шевгеродонецк, са отведени в неизвестност. Твърди се, че имуществото им е било конфискувано. Серхий Хайдай, украинският областен управител на Луганск, съобщава за подобни преселвания и конфискации в Старобилски район.

В южната Херсонска област двете страни укрепват отбранителните си позиции - Украйна от западната, а Русия от източната страна на Днепър. Украинският генерален щаб говори за център за обучение на оператори на дронове в Севастопол, столицата на анексирания от Русия Крим. Според информацията 30 такива специалисти ще бъдат обучени за период от три седмици. Ще бъдат използвани ирански и руски безпилотни самолети.

Междувременно няма допълнителна информация за маневрата на полуостров Кинбърн, потвърдена от Украйна във вторник. Според ISW полуостровът е от голямо стратегическо значение, тъй като оттам може да се контролира входът към Днепър и съответно достъпът до пристанищата Херсон и Николаев. От полуострова Украйна би могла също така да се насочи към освобождаването на южната част на Херсонска област.     

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:47 | 24.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

2
rate up comment 8 rate down comment 4
zelka007
преди 1 година
До: Веск ... +1 ... ако ги питаш местните форумни копейкопоклонници ... брилятна защитна военна операция , по възможно най-хуманният и щадящ хората начин изпълнена , учебникарски пример за съвършенство ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 5
Веск
преди 1 година
Московията скоро пак ще е Московия. На военни паметници от Наполеоновите войни Русия стига само до Урал. Съвсем сериозно. След това е ТАРТАРИЯ. Не Татария, а ТаРтария. Скоро пак ще е така с тази война. След като 9 месеца руснаците не могат нищо да направят срещу украинската армия правят каквото могат - терор, убийства на мирни жители и т.н. Нормално. Сталин е убил повече руснаци от Хитлер. Путин убива повече руснаци отколкото украинци. Нищо ново. Некадърни генерали, калпаво оръжие, пияндурници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още