IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Беларус създава аналог на руската „Вагнер“ 

Според спекулации на беларуските наемници е обещана заплата от 3700 евро и високи командировъчни

08:49 | 12.01.23 г. 14
Автор - снимка
Създател
Лукашенко. Снимка: Bloomberg L.P.
Лукашенко. Снимка: Bloomberg L.P.

Беларуската охранителна компания GardService, която е единствената, на която е разрешено да притежава огнестрелно оръжие с указ на президента на страната Александър Лукашенко, е увеличила неколкократно персонала си и се подготвя да участва във военни операции. Това твърди Deutsche Welle, позовавайки се на представителя на Обединения преходен кабинет на Светлана Тихановска Валери Сахашчик, който отговаря за отбраната и сигурността.

Според него GuardService се създава по модела на руската „Вагнер“ на Евгений Пригожин, а бойците ѝ се обучават вече от няколко месеца.

По думите на Сахашчик служителите на GardService са обучени да участват във военни операции, а тренировките се провеждат на няколко беларуски полигона.

„Знам, че офицери от 5-та бригада „Специални сили" обучават служителите на GardService на своя полигон. Освен това компанията е заела базата на бившия център за специална подготовка на "Динамо"; там също се провеждат активни операции", казва представителят на беларуската опозиция. 

Той твърди още, че броят на служителите се е увеличил значително напоследък. Сахасчик изчислява, че щатът вече може да е повече от хиляда души.

„Обучението и набирането на персонал продължава от месеци. Личният състав е увеличен с офицери, сержанти и войници, които са служили в силите за специални операции и специалните части на правоохранителните органи на Беларус", каза той.

Според Сахашчик силите на GardService могат да бъдат използвани в диверсионни и разузнавателни групи, а след това и за нападения като наемници по модела, наложен от руската частна военна компания. Сахашчик заяви и по-рано, че Владимир Путин „е инвестирал много сериозна сума пари" в GardService и за създаването на „беларуски аналог на Вагнер".

Анонимен служител на GardService твърди, че в края на юли и август инструктори от „Вагнер" са пристигнали в Минск, за да обучават служителите на компанията. Според слуховете на беларуските наемници е обещана заплата от 3700 евро и високи командировъчни.

GardService се появи в Беларус през юни 2020 г. Александър Лукашенко разреши на нейните служители да носят, съхраняват и използват служебно и собствено оръжие, както и специални средства и физическа сила „в съответствие с установения от закона ред за военизирана защита". Тези привилегии, които компанията е получила, не са случайни. Според запознати GardService е създадена на базата на частна компания Globalcastom Management, един от собствениците на която е съпругата на тогавашния началник на президентския отдел Виктор Шейман.

Ръководител на компанията е Евгений Чанов, бивш войник от бригадата със специално предназначение, директор по сигурността на „Белгеопоиск“, която е активна в Централна Азия и Африка. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:49 | 12.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

4
rate up comment 6 rate down comment 9
khao
преди 1 година
До: Zlato що бе, куххх? Я пак прочети кво съм написал ... ама по бавно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 9
Zlato
преди 1 година
До: khao Явно САЩ не са бяла държава :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 7
khao
преди 1 година
тия частни армии как ще ви изядът главата... не случайно по белите държави ги няма вече!... това е все едно сам да храниш бъдещите превратаджии!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 9
Импeраторът
преди 1 година
На този васал на Путин не му е лесно. И той ще гризне дръвцето...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още