IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Д. Хаджиниколов: Започва преразпределение на доходите на национално и световно ниво

Забавянето на икономиката на Германия ще има силно отражение в България, посочи преподавателят в УНСС

17:31 | 16.01.23 г.
Д. Хаджиниколов: Започва преразпределение на доходите на национално и световно ниво

На някои места в развитите икономики се очертава рецесия – преди всичко в Германия, някои страни от Централна Европа, които са икономически свързани с нея, някои скандинавски страни. Но в световен мащаб няма да има рецесия както през 2008 г. Тази прогноза в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria направи проф. д.ик.н. Димитър Хаджиниколов, катедра "МИО и Бизнес" в УНСС.

Според него ще има преразпределение на доходите както в национално, така и в глобално измерение, но в световен мащаб не се очаква намаление на брутния вътрешен продукт (БВП).

Проф. Хаджиниколов е на мнение, че ще има засилване на конфликти, свързани с това преразпределение, на национално, регионално и световно ниво. Според него Китай, Африка и някои страни от Латинска Америка се развиват с добри темпове, докато други – САЩ и Западна Европа - стагнират или се развиват много малко.

"Германия, Италия и близки до тях страни ще имат отрицателен показател и това явно ще доведе до прехвърляне на част от доходите от най-богатите в Западна Европа към периферията, не само в Европа, но и в света", коментира ученият.

Той не очаква някакви особено промени в структурата на световния ред, въпреки че дълговете на различните страни ще се увеличат заради инфлацията, но смята, че и в този сектор не може да се очаква значителна промяна.

„Високата инфлация и предизвиканите от нея социални сътресения и конфликти ще са основният риск за световната икономика през 2023 г., която макар и трудна, ще избегне катастрофалните прогнози. Заради силното икономически интегриране с Германия, забавянето на най-голямата икономика в Европа ще има силно отражение в България“, смята проф. Хаджиниколов.

Останаха ли в миналото шоковете от пренасочването на доставките на природен газ и петрол? Настъпва ли оптимизъм по отношение на енергийния аспект на инфлацията? Забавя ли се постигането на климатичните цели? Само декарбонизацията ли ще бъде акцент на разговорите в Давос? Колко голямо и колко дълго ще бъде преразпределението на доходи може да разберете, ако гледате видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:31 | 16.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още