IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

2023 г. може и да не е годината на нулирането, за което инвеститорите се надяват

Прогнозите за развитието на пазарите за тази година са трудни, а поведението на Фед предизвиква най-много тревоги

22:09 | 12.01.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Инфлацията най-накрая започна да се „охлажда“, но призракът ѝ продължава да преследва мениджърите на фондове.

Предположението, че пикът на глобалната инфлация може и да е отминал се появи първо в САЩ миналия месец. Тогава данните показаха, че годишната инфлация се е забавила до 7,1% през ноември в сравнение със 7,7% през октомври. Забавянето е по-голямо от очакваното, пише FT.

Със сигурност доста хора биха се изсмели на предположението, че 7-процентната инфлация е добра за рискови активи. 2022 г. обаче беше месомелачката, която промени тези възприятия – всички фонд мениджъри искат да заличат тази година от паметта си.

Темпът на ръст на инфлацията е най-бавен от почти година. Това позволява на инвеститорите да се надяват, че дългият кошмар на бързо растяща инфлация и затягане на паричната политика на Федералния резерв може най-накрая скоро да приключи.

Данните за еврозоната също показват, че инфлацията се забавя. Инвеститорите обаче са смирени от убийствената комбинация от поевтиняващи акции и облигации и изразяват сериозни съмнения, ако бъдат попитани за прогноза за развитието на пазарите през тази година.

„Честно казано, не знам“, казва Андрю Лейк, ръководител на отдела за фиксирани доходи в Mirabaud Asset Management.

Един фактор, който възпира ентусиазма, е, че отдръпването на инфлацията вече е заложено в пазарите. Инвеститорите бяха направили това, което трябваше да направят, и очакваха следващата голяма промяна в глобалната макро среда.

Глобалните акции, измерени от индекса MSCI World, се повишиха с около 20 процента от най-ниската си точка през октомври до средата на декември, въпреки липсата на каквото и да е значимо просветляване на икономическия растеж или геополитическото напрежение. Това рали „отне много от възвръщаемостта през 2023 г.“, според Лейк.

Голямото притеснение за мениджърите на фондове е поведението на Федералния резерв. Очакванията са американската централна банка скоро да спре с увеличението на лихвите. Тя вече намали стъпката за увеличението на основния лихвен процент до половин процентен пункт от три четвърти процентни пункта. В началото на тази година институцията вероятно първо ще иска да види как това бързо затягане се отразява на икономиката.

Никой обаче не може със сигурност да твърди, че следващият ход на Фед ще е да намали лихвите. Възможно е паузата да не доведе до обрат, а до плато - кратка глътка въздух за презареждане, и след това увеличенията да продължат.

В края на краищата се оказва, че никой в политическите или инвестиционните кръгове наистина не разбира инфлацията толкова добре, колкото си е мислил. „Ако инфлацията не спадне и безработицата не е висока, тогава Фед ще се чувства комфортно да повиши лихвите отново“, казва Лейк.

Това е идеята, която наистина държи инвеститорите будни през нощта. Дълбоко в себе си те искат да се върнат към добрите стари времена на ниска инфлация, ниски лихвени проценти и централни банкери, които смятат, че поддържането на фалшиви финансови условия е нещо добро.

Централните банкери обаче искат да се върнат към едни различни времена. Ако останат целеустремени в тази мисия и започнат отново да повишават лихвените проценти, тогава някои от по-неприятните характеристики на портфейлите през 2022 г. могат да се проявят и през 2023 г.

„Най-лошият сценарий за следващата година е Фед на Пауъл да се превърне във Фед на Волкър“, коментира Флавио Карпенцано, инвестиционен директор с фиксиран доход в Capital Group. Това не само ще продължи да ограничава високорисковите активи, например технологичните акции, които процъфтяват, когато парите са евтини, но и много вероятно икономиката на САЩ ще изпадне в рецесия.

„Най-голямото ми безпокойство е, че Фед ще започне отначало с лихвите“, казва Андрю Пийз, ръководител инвестиционна стратегия в Russell Investments. „Лесно е да си представим, че Фед ще направи пауза, пазарите ще се повишат, икономиката ще се възстанови, а инфлацията, която политиците отчаяно искат да намалят, ще възобнови темповете на ръст“, посочва Пийз. „Моето притеснение не е, че ще преминем през сериозна рецесия, а че Фед ще започне да затяга паричната си политика отново в края на 2023 г.“, допълва той.

Леката рецесия всъщност може да бъде най-добрият изход за инвеститорите, според Пийз. Този изход ще е достатъчно мек, за да не причини много проблеми, но и достатъчно лош, за да запази крайната точка на Фед за референтните лихви доста под 6 процента. В противен случай шоуто от 2022 г. просто ще продължи.

Пийз допълва, че миналата година се определяше като „година на нулирането“, но има голяма вероятност това въобще да не е така и нулирането да предстои.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:09 | 12.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още