IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доларът ще остане силен през 2023 г. заради опасенията от рецесия

В по-дългосрочен план икономическите притеснения може да вземат връх като двигател на движенията на щатската валута

08:43 | 01.01.23 г. 2
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Силният скок на щатския долар препъна чуждестранните валути, намали корпоративните печалби и даде на инвеститорите една от малкото печеливши сделки за годината.

Въпреки че зелените пари отчетоха известен спад на валутните пазари в последните седмици, притесненията от очакваната рецесия вероятно ще държат обменния курс висок през 2023 г., пише Ройтерс.

Доларът достигна най-високото си ниво от близо две десетилетия през септември, след като обменният му курс се повиши с около 20% спрямо кошница от валути. Тези печалби от началото на годината са грубо намалени наполовина, тъй като инвеститорите се обзалагат, че Федералният резерв е по-близо до забавяне на темпото на повишаване на лихвените проценти, което помогна за подхранването на печалбите на долара.

Нарастващата доходност на американските облигации беше ключов катализатор за ралито на долара, но и други фактори също изиграха своята роля. Инвеститорите се насочиха към американската валута – популярен актив в несигурни времена, за да се предпазят от нестабилността на пазара, предизвикана от растящата глобална инфлация, скока на цените на енергията и руската инвазия в Украйна.

Сравнителната сила на американската икономика във време, когато страховете от енергийна криза удариха европейските активи, а строгите мерки за контрол на COVID-19 навредиха на растежа на Китай, също засилиха привлекателността на долара.

Дори след като изтри част от печалбите си, доларът вероятно ще отбележи най-добрата си година от 2014 г. насам. Мениджърите на фондове, анкетирани от BoFA Global Research, посочват, че търговията с долари е най-натоварената на пазара за пети пореден месец през ноември. Рекорден брой участници в проучването казват също така, че валутата е надценена.

Резултатите от анкета на Ройтерс сред 66 валутни стратези показват, че доларът ще се търгува на сегашното си ниво след около година, като мнозина очакват затягането на политиката на глобалните централни банки да навреди на растежа и отново да повиши привлекателността на зелените пари като безопасно убежище.

Правилното определяне на курса на долара е от ключово значение за инвеститорите, тъй като траекторията му влияе върху всичко - от корпоративните печалби до цените на суровините, като петрол и злато.

По-силният долар прави продуктите на износителите от САЩ по-малко конкурентоспособни в чужбина, като същевременно вреди на мултинационалните компании в САЩ, които трябва да обменят приходите си в долари.

Чуждестранната експозиция на S&P 500 възлиза на около 30%, според Bank of America, като секторите на технологиите и материалите са най-уязвими.

Nike, IBM и Meta Platforms са сред компаниите, които предупредиха, че ще понесат удар заради по-силния долар през 2022 г. Ралито на долара намали с около 8% печалбите на S&P през 2022 г., според Том Лий, ръководител проучвания във Fundstrat Global Advisors.

За останалата част от света по-силната американска валута оказва натиск върху цената на петрола и други стоки, деноминирани в долари, като ги прави по-скъпи за чуждестранните купувачи и за чуждестранните компании и правителства, които са взели заеми в долари, за да обслужват своите дългове.

Силният долар може и да спомага за натиска върху потребителските цени в САЩ, но тласка надолу валутите на други страни, като спомагат за изостряне на инфлацията по света. Средно очакваното прехвърляне на 10% поскъпване на долара в инфлация е 1%, изчисли Международният валутен фонд през октомври.

Има признаци, че настроенията на Уолстрийт към долара може да се променят. Данните, които показват, че потребителските цени са паднали по-малко от очакваното през октомври, помогнаха за подхранването на 5% спад на долара спрямо кошница от валути в средата на декември – най-големият месечен спад от 2010 г. насам.

На фючърсните пазари спекулативните търговци се обърнаха към нетна къса позиция за щатския долар за първи път от 16 месеца през ноември, посочва Ройтерс, като се базира на данни на Комисията за търговия със стокови фючърси на САЩ.

Дали спадът на курса на долара ще продължи – това зависи от способността на Фед да овладее достатъчно инфлацията, за да облекчи евентуално паричната политика.

В по-дългосрочен план икономическите притеснения може да вземат връх като двигател на движенията на долара. Близо 80% от стратезите, анкетирани от Ройтерс, казват, че има възможности и за поскъпване на долара въз основа на паричната политика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:25 | 01.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 9
danchomentata
преди 1 година
high-frequency trading algorithm example bughttps://***.sanctionsmap.eu/#/main
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 6
evlogi
преди 1 година
Представям си това заглавие някак си да можеше да го прочете местната ватнишка общност през 1993....Щяха да получат удар милите.Зер те края на доларът го предричат откак се помня.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още