IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Lufthansa отменя 1200 полета заради стачка на германски летища в петък

Новото нарушаване на полетите следва IT проблемите, които в сряда оставиха самолетите на най-голямата германска авиокомпания на пистата през по-голямата част от деня

16:23 | 16.02.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Lufthansa ще отмени най-малко 1200 полета в петък заради стачки на основните ѝ летища във Франкфурт и Мюнхен, поредното нарушаване на полетите на най-голямата авиокомпания в Европа след IT проблемите, които приземиха самолетите ѝ в сряда, предава Bloomberg.

Lufthansa ще отмени полетите заради еднодневна стачка на наземните служители на двете ѝ най-големи летища, съобщи говорителка на авиокомпанията. Ходът ще усложни плановете за пътуване на делегатите, които ще присъстват на Мюнхенската конференция по сигурността – голямо ежегодно събитие за ръководителите на отбраната и външната политика.

„Служителите подлагат съвместно на натиск съответните ръководители, защото не бяха постигнати никакви резултати в предишните преговори“, съобщи представителката на синдиката Verdi Кристине Бехле в комюнике. Тя уточни, че следващият кръг от преговори ще се състои на 22 февруари.

Новото нарушаване на полетите следва инцидента с прекъснати телекомуникационни кабели в сряда, заради който самолетите на Lufthansa останаха на пистата през голяма част от деня. Утрешната стачка е поредното спиране на работата на служители, настояващи за по-добри условия на труд заради растящите разходи за живот.

Клиентите на Lufthansa преживяха лято на стачки и отлагане на полети на най-големите германски летища, след като профсъюзи настояваха за по-добро заплащане на служителите. Инфлацията в Германия се ускори след нашествието на Русия в Украйна, което тласна нагоре цените на газа и на други видове енергия.

Стачката се прибавя към трудните няколко месеца за пътуващите, след като възстановяването на търсенето беше по-силно, отколкото много авиокомпании и летищни оператори бяха очаквали. Това доведе до дълги опашки и загубен багаж на летища като „Хийтроу“ в Лондон и Дюселдорф в Германия.

Утре са планирани стачки на седем германски летища, които ще доведат до големи нарушения на полетите, предупреди операторът на най-голямото летище в страната във Франкфурт, пише Ройтерс.

Профсъюзът Verdi призова в сряда служителите на летищата във Франкфурт, Мюнхен, Щутгарт, Хамбург, Дортмунд, Хановер и Бремен да обявят 24-часова стачка.

Очаква се стачката да засегне особено вътрешните полети, уточни профсъюзът и допълни, че е предупредил предварително за спирането на работата, за да могат пътуващите да намерят алтернативи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:23 | 16.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още