IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Донори събраха 7 млрд. евро в помощ на Турция и Сирия след земетресенията

Европейската комисия ще задели 1 млрд. евро в подкрепа

21:24 | 20.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Контейнери за временно настаняване на пострадалите от земетресението в Адияман, Турция. Снимка: Lokman Akkaya/Anadolu Agency via Getty Images
Контейнери за временно настаняване на пострадалите от земетресението в Адияман, Турция. Снимка: Lokman Akkaya/Anadolu Agency via Getty Images

Международната донорска конференция, организирана от Европейския съюз, е събрала 7 млрд. евро под формата на безвъзмездни средства и заеми в помощ на жертвите на земетресението в Турция и Сирия, заяви премиерът на Швеция Улф Кристершон, цитиран от ДПА.

Председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен каза, че събраната сума е "надминала очакванията" и нарече резултата "отличен".

"Толкова се радвам да видя днес, че международната общност силно се застъпва за усилията на Турция и Сирия да се възстановят", добави тя.

ЕК ще даде 1 млрд. евро на Турция и Сирия, като по-голямата част от средствата ще отидат в помощ на хората от арабската държава, съобщи по-рано днес Фон дер Лайен. 

Германия е удвоила помощта си за жертвите на земетресението в Турция и Сирия и тя вече достига 240 млн. евро, каза германската министърка на външните работи Аналена Бербок.

На 6 февруари регионът около турско-сирийската граница бе разтърсен от две силни земетресения, които отнеха живота на 50 хил. души и оставиха милиони хора без дом. Фон дер Лайен и Кристершон, чиято държава е ротационен председател на ЕС, организираха донорската конференция в Брюксел.

Очаква се опустошителните земетресения, които през февруари разтърсиха Турция и засегнаха сериозно съседката ѝ Сирия, да причинят свиване на сирийския реален брутен вътрешен продукт с 5,5 на сто през настоящата година.

Същевременно за възстановяване и реконструкция на арабската страна ще са необходими 7,9 млрд. долара за период от три години, съобщи Световната банка, цитирана от Ройтерс.

Според доклада на Световната банка, осигуряващ бърза оценка на щетите и нуждите на Сирия, земетресенията, които разтърсиха северната и западната част на страната на 6 февруари и 20 февруари, са причинили физически щети за 3,7 млрд. долара, както и още 1,5 млрд. долара икономически загуби от комбинирано въздействие на щетите от двата труса, с което сумата достига 5,2 млрд. долара. 

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:29 | 20.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още