IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АЕЦ „Запорожие“ се захранва със само един външен главен електропровод

В сряда при руски атаки в различни части на Украйна са загинали най-малко 14 души, Зеленски посети Бахмут и Харков 

06:29 | 23.03.23 г. 13
Автор - снимка
Създател
АЕЦ Запорожие. Снимка:  EPA/YURI KOCHETKOV
АЕЦ Запорожие. Снимка: EPA/YURI KOCHETKOV

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) продължава да предупреждава за опасна ситуация в Запорожската атомна електроцентрала в Южна Украйна, която е окупирана от руски войски. „Ядрената безопасност в Запорожската атомна електроцентрала продължава да бъде в несигурно състояние", заяви в сряда ръководителят на МААЕ Рафаел Гроси, цитиран в изявление на неговата организация. Той добави: „Отново призовавам всички страни да поемат ангажимент за гарантиране на ядрената безопасност и сигурност в централата".

През последните три седмици атомната електроцентрала е била снабдявана с електроенергия само чрез останал външен главен електропровод, каза Гроси. Ако той бъде повреден, това ще доведе до пълен срив на външното електрозахранване, каза той. Последният останал авариен електропровод в атомната електроцентрала, повреден от 1 март, остава изключен и в момента се ремонтира, каза той. „Това още веднъж показва колко уязвима е ядрената безопасност в най-голямата атомна електроцентрала в Европа", каза Гроси.

САЩ не разполагат с доказателства за военна подкрепа от страна на Китай

Според държавния секретар Антъни Блинкен досега САЩ не са успели да установят значителна военна подкрепа от страна на Китай за войната на Русия в Украйна. Правителството във Вашингтон „досега не е установило китайците да преминават тази червена линия", заяви държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен по време на изслушване пред комисия на Сената на САЩ.

Канада удължи срока на програмата за прием и подпомагане на украински бежанци

Канада удължи срока на програмата си за прием и подпомагане на бежанци от конфликта в Украйна, съобщиха канадските имиграционни власти, цитирани от Ройтерс. Мярката позволява на бежанците да пристигат и да получават разрешително за работа и образование в Канада по облекчена процедура. Началото на програмата бе поставено малко след 24 февруари миналата година, когато руските сили нахлуха в Украйна, а първоначалният срок на действието ѝ изтичаше следващата седмица. 

Това означава, че украинците и членовете на семействата им, без значение от каква националност са, ще могат да кандидатстват за получаване на виза по облекчен ред до 15 юли, съобщи канадското министерство по въпросите на имиграцията.

Канада е ангажирана да помага на бягащите от войната в Украйна и "ще продължи да предоставя на украинците временно убежище, а също и жизненоважни услуги за настаняване и подкрепа, от които те имат нужда", изтъкна имиграционният министър Шон Фрейзър.

Правителството на канадския премиер Джъстин Трюдо е един от най-изявените международни поддръжници на Украйна и до момента ѝ е предоставило финансова, военна и друга помощ на стойност над 5 милиарда канадски долара (3,6 милиарда американски долара).

Зеленски посети „града герой" Харков, а по-рано - и Бахмут 

Удостоявайки Харков с титлата „град-герой на Украйна", украинският президент Володимир Зеленски отдаде почит на съпротивата на жителите на Харков по време на посещението си. „Харков е истински град-герой", заяви Селенски, според информационната агенция „Униан“. „Благодарение на своите граждани този прекрасен град, заедно с други градове, защитава нашата независимост". По време на посещението си Зеленски връчи редица медали на защитниците на втория по големина град в Украйна. Зеленски посети "града-герой" Харков. Снимка: Ukrainian Presidential Press Service Зеленски посети "града-герой" Харков. Снимка: Ukrainian Presidential Press Service

По-рано през деня президентът посети и защитниците на силно оспорвания Бахмут. След като посети фронтовите райони в източната част на страната, той заговори за големи страдания, но и за надежда, „Болезнено е да се видят градовете в Донбас, над които Русия е донесла ужасни страдания и руини", каза той във вечерното си видеообръщение. Там, по думите му, има „ежечасни сирени за въздушно нападение, постоянна заплаха от обстрел, постоянна заплаха за живота". Но въпреки тежките разрушения и страдания, той заяви, че в тези райони има надежда. „Можете да я почувствате", каза Зеленски.

„Ще направим всичко, за да могат синьо-жълтите цветове да продължат своето освободително движение и да се върне нормалният живот в цялата ни страна, от Донецк до границата", продължи той, намеквайки за цветовете на украинското знаме.

В същото време Зеленски обяви отговора на Киев на неотдавнашните нападения на Русия срещу украински градове с бойни дронове. „Определено ще отговорим на всяко нападение от страна на окупаторите срещу нашите градове", заяви той. „На всички руски атаки ще отговорим с военни, политически и правни средства". По данни на Киев в сряда при руски атаки в различни части на Украйна са загинали най-малко 14 души.

Други събития от вечерта:

  • Лидерът на беларуската опозиция в изгнание Светлана Тихановска призова родината си да прекъсне отношенията си с "колониалната" си съседка Русия. 
     
  • Чешкият президент Петр Павел очаква подкрепата на Запада за Украйна да намалее с времето. По време на изборите в САЩ през 2024 г. страната ще се съсредоточи върху вътрешната политика, заяви Павел пред Süddeutsche Zeitung. След това, по думите му, подкрепата на редица европейски държави също ще отслабне.

Какво ще е по-важно днес: 

  • Държавните и правителствените ръководители на държавите от ЕС ще се срещнат днес, за да обсъдят по-нататъшната помощ за Украйна, която е атакувана от Русия. Украинският президент Володимир Зеленски също ще присъства чрез видеовръзка.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:36 | 23.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

3
rate up comment 29 rate down comment 18
zelka007
преди 1 година
До: sssaaa...плоскоземец , за теб знаем ... :))) ... снощи са бишнали един кораб в Севастопол ... хамериканците нема да останат длъжни за дронът ... писах че ще е нещо съпоставимо и равностойно , като дрон за кораб , и те ... не чакахме дълго ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 31
sssaaa
преди 1 година
Зелкич, виждали сме постановките на Сашовското ЦРУ навсякъде, където са демократизирали държави, според стандартите за демокрация на САЩ. Даже сме виждали и постановката им за фълшивото първо стъпване на Луната.щ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 26 rate down comment 21
zelka007
преди 1 година
кортежа на Зеленски спрял на бензиностанция , реакциите на обикновенните хора . Обама някога така спираше на бензиностанции и си купуваше сандвичи в МакДоналдс , реакциите на обикновените хора бяха подобни . уважение , респект , признателност , неподправена радост . а не режисираните от ФСБ сценки в Мариупол , с човека дето прилича на пyтлep ... https://***.youtube.com/watch?v=LaRALiHAgfw
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още