IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преслав Райков: Фед ще качи лихвата до 6% до края на годината

Инфлацията и банковата стабилност променят модела на финансовата система, коментира анализаторът

09:46 | 24.03.23 г.
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

До края на годината Фед ще качи лихвата до 6% и няма да я сваля, докато не задуши инфлацията. Тази прогноза направи в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria финансовият анализатор Преслав Райков.

„Стъпките ще бъдат по 25 базисни пункта, но ще бъдат прогресивни през 2023 година“, посочи той. Анализаторът е категоричен, че не очаква стопиране на покачването или понижение на лихвите през тази година, но допусна, че това „по-скоро може да стане втората половина на 2024 година“.

„Качването на лихвите още не е приключило и индексите в САЩ го потвърдиха. До края на годината няма да видим нови върхове при основните индекси. Банковата система в САЩ е по-клатеща се, отколкото тази в Европа. Ще видим и инвестиционен тренд, плод на сблъсъка в стената на безумните климатични политики и таргети, които не се изпълняват. „Зелената вълна“ ще се сблъска с реалността на числата и на инвестициите, които се наливат там“, прогнозира той.

Преслав Райков е на мнение, че фактът, че лихвата в САЩ бе вдигната с 25, а не с 50 базисни пункта, доказва спекулациите, че банковата система в САЩ може би е под риск при по-агресивни покачвания на Фед. Според него покачванията ще продължат. "В момента сме в диапазона 4,5-5%, а моята лична прогноза е, че до края на годината Фед ще се качи до 6% – по-плавно, на стъпки, но ще се качи над инфлацията и известно време ще остане там, докато не видим много траен и ясен тренд на изчезване на този инфлационен процес", коментира финансовият анализатор.

В подкрепа на думите си Райков напомни речта на Джером Пауъл, в която председателят на Федералния резерв заяви, че борбата с инфлацията не е приключила и може да се наложат малко втвърдени решения и политики. „Може да подрусва малко. Фед ни каза, че ще продължава да вдига лихвите въпреки краткосрочното съвсем леко отстъпление, за да няма наистина банкови сътресения“, отбеляза Райков.

Той се надява, че в САЩ ще сработят и новите банкови регулации, променени от Доналд Тръмп със закона Dodd-Frank. По думите му европейските кредитни институции се спасяват взаимно със заеми една на друга, за да избегнат банкова паника, но „може би и се страхуват, че техните баланси приличат на балансите на фалиралите банки и това е притеснително“.

“Надявам се петте големи, основни банки в САЩ да останат стабилни и да парират тотално всякакви притеснения. А в Европа се надявам Deutsche Bank да е добре, защото ако не е, не ни очаква нищо добро“, предположи анализаторът.

Райков смята, че позицията на централните банкери в момента е много трудна. „В момента те са лицето на традиционната финансова система, която е атакувана от всички – от финтех, от блокчейн, от хора, които искат глобализацията да приключи и да има нов световен ред. Ако те се справят добре, мисля че ни чакат все още дълги години под тази система“, заключи той.

Ще успеят ли новите програми с количествени улеснения за 1,3 трилиона долара да осигурят тласък на американската икономика? Защо инвестиционният тренд ще се сблъска с „целите за устойчивост“ в климатичните политики на ООН? Ражда ли банковата криза нова глава от капитализма с държавната намеса? Към кои компании ще се насочат инвеститорите? Как може да настроим инвестиционните си портфолиа за променения модел на финансовата система?

Този материал не е препоръка за инвестиционно решение!

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:46 | 24.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още