IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Киев съобщи за трима загинали при нова атака срещу града, сред тях са и деца

Белият дом обяви 39-ото поред отдаване на военно оборудване от запасите на американското министерство на отбраната на Украйна

06:57 | 01.06.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка:  EPA/Kyiv City Military Administration
Снимка: EPA/Kyiv City Military Administration

Трима души са загинали и няколко са ранени при поредната руска атака в Киев през нощта, съобщават от градската администрация. Според военната администрация на Киев сред загиналите има две деца. Съобщава се, че нападението е извършено в източния квартал Деснянски. A през изминалия уикенд други двама души бяха убити при атаки на руски безпилотни самолети срещу Киев.

Според Kyiv Independent губернаторът на руската Белгородска област е съобщил по Telegram, че град Шебекино е бил атакуван отново през нощта. По думите му двама души са били ранени и се лекуват в болница. Според губернатора нападенията са продължили един час и той обвинява за тяхукраинските военни. Белгородската област граничи с Украйна и през последните дни неколкократно бе обект на нападения и сражения. Русия продължава да атакува Украйна от пограничните си райони.

САЩ обещават боеприпаси, ракетни установки и системи за противовъздушна отбрана

Правителството на САЩ обеща на Украйна допълнителни оръжия и боеприпаси на стойност до 300 млн. долара. Това е 39-ото поред отдаване на военно оборудване от запасите на американското министерство на отбраната, съобщи Пентагонът.  С него  общият обем на американската военна помощ за Украйна от началото на руската агресивна война достига над 37,6 млрд. долара. Новият пакет включва, наред с другото, боеприпаси за ракетната система за противовъздушна отбрана Patriot, многоцелеви ракетни установки Himars, системите за противовъздушна отбрана Avenger и Stinger, както и около 30 милиона патрона за стрелково оръжие.

Част от военната помощ са и боеприпаси за безпилотни самолети. Преди това правителството на САЩ подчерта, че доставените от него оръжия не трябва да се използват за нападения на руска територия. В началото на седмицата бяха извършени нападения с дронове срещу Москва. Украинското правителство отрече да е отговорно за тях.

САЩ не знаят кой е отговорен за атаката с дронове над Москва

Правителството на САЩ не знае кой е отговорен за атаката с дронове срещу Москва тази седмица, каза междувременно говорителят на Съвета за национална сигурност към Белия дом Джон Кърби, цитиран от Ройтерс.

САЩ не разполагат „с точна информация, която да показва, кой е отговорен", каза говорителят и допълни, че Вашингтон не възнамерява да разследва случая.

Кърби добави, че инцидентът с американския разузнавателен самолет в Южнокитайско море показва необходимостта да се поддържа комуникация между Вашингтон и Пекин.

Правителството на САЩ "няма доказателства", че Тара Рийд, бивша сътрудничка на Байдън, която го обвинява в сексуално посегателство, е част от руска операция за влияние, каза още говорителят.

В отговор на журналистически въпрос за Рийд, която вчера поиска руско гражданство от президента Владимир Путин вчера по време на интервю, дадено в Москва, и чиито обвинения бяха отхвърлени от Байдън, Кърби каза: „Не съм видял никакви доказателства или улики за това".

Още новини от вечерта:

  • САЩ спират митата си върху украинската стомана за още една година, съобщиха от Министерството на търговията.
     
  • По време на посещението си в пристанищния град Одеса украинският президент Володимир Зеленски подчерта значението на наскоро удълженото споразумение за зърното. „Светът знае за фундаменталната роля на морския износ на зърно за продоволствената сигурност", каза Зеленски във вечерното си видеообръщение, визирайки споразумението с Русия.

Какво ще бъде важно днес:

  • Лидерите на близо 50 европейски държави се събират на среща на върха в Молдова. Според представители на ЕС срещата на най-високо равнище в съседната на Украйна страна трябва да изпрати сигнал за единство срещу Русия. Неофициалните разговори ще се съсредоточат върху стратегически и енергийни въпроси. Мотото на срещата на върха е "Молдова не е сама".  
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:09 | 01.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още