IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна e регистрирала 208 случая на сексуално насилие

Киев е изпълнил 2 от 7 условия за започване на преговори за присъединяване към ЕС

06:36 | 20.06.23 г. 24
Автор - снимка
Създател
Протест пред руското посолство в Гданск. Снимка:  EPA/Adam Warzawa POLAND OUT
Протест пред руското посолство в Гданск. Снимка: EPA/Adam Warzawa POLAND OUT

Украинският главен прокурор Андрей Костин е идентифицирал 208 жертви на сексуално насилие от страна на руските войски от началото на инвазията, съобщава Kyiv Independent. Според доклада 140 случая се отнасят до жени, а други 13 - до непълнолетни. Агенцията посочва също, че действителният брой на жертвите вероятно е много по-голям.

„Системното използване на сексуално насилие като военно оръжие е една от схемите на масовите престъпления срещу цивилни граждани, извършвани от руските войски в Украйна", заяви Костин на среща с посланика на ЕС по въпросите на равенството и многообразието Стела Ронер-Грубачич. „Считаме също така, че свързаното с конфликти сексуално насилие е елемент от геноцида". Неговата агенция е създала специално звено за разследване и преследване на престъпления, свързани със сексуално насилие, и за предоставяне на психологически консултации на жертвите.

Русия нанесе удар с дронове по Киев

Украинската столица Киев и околният регион отново са станали обект на руски атаки с безпилотни самолети през нощта според украински съобщения. Системите за противовъздушна отбрана са били задействани и са отблъснали атаката, съобщи военната администрация в приложението за съобщения Telegram. Град Лвов в Западна Украйна също е бил обект на руски въздушен удар. Градът и околният район са разтърсени от експлозии, пише кметът Андрий Садовий в Telegram.

Макрон: Френско-италианската система за противовъздушна отбрана в действие

Украйна вече използва и европейска система за противовъздушна отбрана, за да се защитава от самолети и ракети: Системата Samp/T, разработена съвместно от Франция и Италия, вече се използва, заяви френският президент Еманюел Макрон в Париж. Samp/T може да се разгръща гъвкаво, тъй като системата, включително пусковата установка за ракетите, се монтира на камиони.

Киев: Украйна възпрепятства достъпа до група украински военнопленници

Kиев обвини Будапеща, че възпрепятства достъпа му до група украински военнопленници, прехвърлени в Унгария от Русия с посредничеството на Руската православна църква и без знанието на украинските власти, съобщи Франс прес.

"Всички опити на украинските дипломати през последните дни да установят пряк контакт с тези украински граждани се оказаха неуспешни", заяви във Фейсбук говорителят на украинската дипломация Олег Николенко.  Единайсетте  украинци са били прехвърлени в Унгария на 8 юни, като "де факто са поставени в изолация, нямат достъп до открити източници на информация, общуването им с роднини се осъществява в присъствието на трети лица", подчерта Николенко. 

"Подобни действия от страна на Будапеща", която поддържа контакти с Кремъл, "могат да бъдат квалифицирани като нарушение на Европейската конвенция за правата на човека", добави говорителят. Според него Киев е отправил ново искане към унгарското правителство да осигури на украинския консул незабавен достъп до военнопленниците, "за да може той да оцени тяхното физическо и психологическо състояние, да им разясни правата и да им окаже спешна консулска помощ". 

Групата военнопленници е от Закарпатието - регион в Западна Украйна, в който живее голяма унгарска общност.  Прехвърлянето им в Унгария беше обявено от Руската православна църква, която действаше като посредник. От своя страна Киев изрази съжаление, че не е участвал в преговорния процес.

Други събития от вечерта накратко:

  • Двама високопоставени служители на ЕС заявиха пред агенция Ройтерс, че Европейският съюз вижда напредък на Украйна към членство, но тя все още не е на финала. От седемте критерия за започване на преговори за присъединяване страната понастоящем отговаря на два. Това ще бъде посочено в доклад, който ще бъде публикуван по-късно тази седмица.
     
  • Норвежкото външно министерство обяви изплащането на 250 млн. крони (малко под 21,5 млн. евро) за ядрената сигурност на Украйна. Парите ще бъдат използвани за подобряване на архитектурата за безопасност на ядрени реактори като Запорожския и Чернобилския и за подпомагане на инспекторите от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ).
     
  • Според президента Володимир Зеленски украинската армия засега не е претърпяла загуби на терен при продължаващата контраофанзива.
     
  • „Най-големият удар" в украинската контраофанзива тепърва предстои, според заместник-министъра на отбраната Хана Малиар. Украйна се готви за "тежък двубой", тъй като Русия няма да отстъпи лесно позициите си, заяви тя в Telegram.
     
  • Украинският министър на отбраната Сергий Боев насърчава установяването на западни оръжейни компании в Украйна, за да се възпрат потенциалните агресори.

Какво ще бъде важно днес

  • Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер започва двудневно държавно посещение в централноазиатската бивша съветска република Казахстан. Казахстан представлява интерес за Германия, наред с другото, и като доставчик на петрол, тъй като от януари насам по тръбопровода „Дружба" не постъпва руски петрол заради руската война в Украйна.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:42 | 20.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

24
rate up comment 4 rate down comment 10
khao
преди 10 месеца
До: Tikva007 ае стига плака, *** при кака да те гушне и избърше пяната, а довечера като се успокоиш ще направиш рейд покрай офиса на КНСБ за преглед на простата... при специалист от възраждане!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 4 rate down comment 10
khao
преди 10 месеца
До: Tikva007 а за такива като теб са измислили съвет... не пиииикай срещу вятъра!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 7 rate down comment 5
Tikva007
преди 10 месеца
До: kuhao: За такива като теб народът казва: *Ти го пллюеш, то мисли, че дъжд го вали*
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 4 rate down comment 13
khao
преди 10 месеца
До: Tikva007 ооо не, пак го изби на хомо любов и започна да се обясняваш в любов към зелката! ... изчезвам от тоя израждански прайд! Изобщо не ми споделяйте как зелката ви преглежда простатата и кокло дълбокa колоноскопия ви прави за тая цел...... гейщината ви без мен!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 4 rate down comment 13
khao
преди 10 месеца
До: 0pk разбира се че е постановка, очевадно е че са намерили яйце от динозавър и го носят към московския държавен музей на изложба! :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 14 rate down comment 5
Tikva007
преди 10 месеца
Kuhao: генномодифициран клонинг на шимпанззе, кръстоска с пинчер. Специално разработен биологичен трролл-пастир. Приложение: да пасе, наглежда, охранява и поддържа в интернет пуснатите от фермата на работа в новинарски сайтове BBLs (BioBOT-Liers). Функции: Лае, плюе, трропа и гази феккалии, обижда и пише маймунщини, за да плаши, демотивира и разгонва опонентите на повереният му BBL. (В случая, Търчилъжи - zelka00, S.No. 7)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 13 rate down comment 5
Tikva007
преди 10 месеца
До: kuhao: Ти не можеш да го хванеш за лъжа, защото го държиш за бузите. Твоята функция е съвсем друга - виж #8. Отделно, че той не лъже, а генерира, произвежда факти. Казано по вашенски - хвърля фишеци. А ти - къде ще ходиш, да не му вярваш, като сте от една ферма. От седмица-две на урките им потрошиха главите, западната преса е в ступор от ужасТ, а вие двамцата тук победни чалги пеете, че и кючеци върху масата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 9 rate down comment 7
0pk
преди 10 месеца
До: zelka007 хахаха, постваш някакви абслоютно постановъчни клипчета и очакваш някой да те взима насерозно, проверячо на простати. Даже няма да питам как си ги проверявате, всичко ми е ясно. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 4 rate down comment 17
zelka007
преди 10 месеца
До: khao ... тресе го политкомисарчето ... нема кво да дращи вече ... и само квuчи безсмилици ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 17
khao
преди 10 месеца
До: Tikva007 зада станат 10000 трябва да питам оня лъжливия очилат бръмбар дето е говорител на военното ви министерство.... забравих му името! Зелката до сега не съм го хващал в лъжа, за разлика от теб!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още