IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Южна Америка възприема по-твърд подход срещу престъпността

Случаите на смъртоносни полицейски операции там са чести, посочи политическият анализатор Стоил Цицелков

21:07 | 04.08.23 г. 2

Балансът между правата на гражданите да се придвижват свободно, но и да не бъдат заплашени от бандите винаги е бил много труден в големите метрополиси на Бразилия. Това коментира Стоил Цицелков, политически анализатор и европейски наблюдател на изборите в Южна Америка, в предаването „В развитие” по Bloomberg TV Bulgaria.

Събеседникът посочи, че случаите на смъртоносни полицейски операции там са чести.

„Бразилските власти потвърдиха, че поне десет души са загинали при полицейска операция в Рио де Жанейро, чиято цел са били престъпни банди и наркотрафиканти. Според съобщението на полицията срещу органите на реда е открита стрелба и те са се защитавали. Този случай обаче увеличава броя на жертвите при подобни акции до над 40 само в последната една седмица“, каза гостът.

По думите му в почти цяла Латинска Америка прекалено лесно зад униформата властите си позволяват да превишават своите права. „Униформата там овластява повече, отколкото би трябвало и наред с отговорностите дава и доста свобода. Трудно се преследват такива представители на закона и има много малко осъдителни присъди”, посочи Цицелков.

По думите му няма еднозначно отношение към подобни полицейски прояви, защото част от обществото ги подкрепя, а друга ги отхвърля.

Събеседникът даде пример с Ел Салвадор, където вече има над 70 хил. арестувани без никакви обвинения, но президентът Наиб Букеле среща 90% одобрение от обществото.

„Числата изглеждат странни, но без подобен вид твърда ръка няма как да се изкорени вече толкова инфилтрираната престъпност от обществото”, отбеляза събеседникът.

В момента в Ел Салвадор се опитват да въведат закон, който да позволи масовите дела за по 900 души едновременно, разказа още Цицелков.

Целия разговор може да видите във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:07 | 04.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
doba
преди 9 месеца
За протокола: направих си труда да проверя какво става в Манила: там Дуерте се оттегля поради напреднала възраст и на власт идва: Фердинанд Маркос-младши, синът на бившият т.н. диктатор Фердинанд Маркос!!! Айде честито на демократичния Свят, ама - наше вярно куче !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
doba
преди 9 месеца
Затягат се режимите навсякъде. Имаше един Дуерте във Филипините, оня е веу'ик. По време на предизборната си кампания беше казал, че ще има по над 3000 смъртни наказания за наркотици годишно и засега си държи на думата :) А за 'диктатора' във Венецуела вече не се и споменава - все за Украйна се пише. В последно време и за т.н. домашно насилие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още