IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Част от страните в ЕС искат смекчаване на плана за прилагане на санкции срещу Русия

Новите предложения на блока са свързани с механизми за спиране заобикалянето на санкции чрез трети страни

16:29 | 25.11.23 г. 17
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Група страни членки настоява за смекчаване на предложенията на Европейския съюз, насочени към пресичане заобикалянето на санкциите срещу Русия чрез трети страни, твърдят източници на Bloomberg, запознати с въпроса.

Европейската комисия предложи да се забрани на вносителите да препродават т.нар продукти с висок приоритет - като полупроводници, използвани в оръжия или необходими за производството им - на Русия или за употреба в Русия, както и да се изисква депозиране на сума в ескроу сметка, за да се гарантира съответствие с правилата.

Според последните предложения за санкции на ЕС, разгледани от Bloomberg, поне половината от тази сума ще бъде прехвърлена във фонд за Украйна и договорите ще бъдат прекратени, ако бъдат нарушени. Износителите също така ще бъдат задължени да информират националните органи за всякакви нарушения от страна на компании от трети страни.

Но дипломатически пратеници от група големи държави членки са повдигнали известни опасения относно предложенията, включително съмнения относно тяхната законност и дали искането на такива гаранции и клаузи от вносителите е работещо, посочват източниците, пожелали анонимност.

Страните също така искат да стеснят обхвата на потенциалните клаузи и списъка на стоките, които ще бъдат обхванати от предложената мярка, допълват източниците. Въпросните държави членки се притесняват, че договорните изисквания могат да поставят европейските компании в неизгодно положение спрямо конкуренцията.

Други страни членки, включително балтийските страни, подкрепят предложенията, казват източниците.

Дебатът се развива в момент, в който ЕС работи по ограничаване способността на Москва да се сдобива с ключови стоки, използвани за военни цели, през трети страни като Казахстан, Сърбия и Турция.

Последните търговски данни, разгледани от Bloomberg, показват, че износът от тези държави, сред които попадат още Армения, Азербайджан и Узбекистан, е намалял през втората половина на тази година, но остава по-висок спрямо предвоенните нива.

На този етап обаче 80% от чуждестранните покупки на Русия на стоки с висок приоритет идват от Китай и Хонконг, показват данните. Москва успя да си създаде нови маршрути и през страни като Тайланд и Малайзия.

Обединените арабски емирства, които са друг основен канал, използван от Русия, наскоро сигнализираха, че ще направят повече, за да контролират износа, писа Bloomberg по-рано. ОАЕ обаче не предоставят актуални търговски данни, което затруднява оценката на напредъка им.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:29 | 25.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

15
rate up comment 4 rate down comment 1
Tikva007
преди 5 месеца
До: zelka00: Ташке, пак си се омазала в пллюннки и по ушите. Нито мога, нито искам да се занимавам с твоите търсачки. Ако имаш нещо за показване - показвай! Ако не - яжж ми гъъззо, както казват по нашия край. Не рови повече там, където си яла гоовнната, че пак ще ги ядеш. Не виждаш ли, че само ми правиш сффирки с тези комисарчета-злобарчета и съчинения, омазани с пяната, която фърляш от всички отверрстия? Вече ти писах, че си технологичен издуххляк и с Бомбашка сте за идеологически скрап.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 20
zelka007
преди 5 месеца
До: Tikva007 ... смешно-злобарче-политкомисарче , не можеш да се оправиш с търсачката на тасс ли ?! има и текст има и клипче с въпросната реплика на шшииббаанниият занулен , и не само там ... аз много добре ти помня напъните за интелект и ссрраане по ЕС и БГ ... гнъссс доллна политиканска ... путин и Жак Делор им слагаше реплики в устата ... :))) ... тая ти е на второ место вече , след онова с шкафа с документите на дедото фабриканта ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 8 rate down comment 4
sssaaa
преди 5 месеца
Фекалната Зелка пак ли лъже и ттрролва? Кога ще ни каже дали Укронацистката Пролетно-лятната есенна офанзива през зимата е започнала? Или пък свършила? Последно започнала ли е, свършила ли е? Не става ясно, чакам да ни разясни по Фекалния си начин - без категорично Да или Не, а със сутрешната Укронацистка зводка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 10 rate down comment 3
Tikva007
преди 5 месеца
До: zelka00: Щом много знаеш, покажи ми ти оригинала, а не ме баламосвай със съчинени. Нали знаеш аз как те забивам в собственото ти гюббре до носа, за да затворим теми като плановете на Путин и Барозу за единно икономическо пространство от Лисабон до Владивосток или стоновете на Борел за фундамента на просперитета на ЕС върху енергия от Русия и пазара на Китай. Показвам видео с реч или официален документ на ЕС. Надявам се да правиш разлика от самодостатъчен изобщо до самозадоволяващ се с храна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 25
zelka007
преди 5 месеца
До: Tikva007 ... тасс должна сообщит ... 5 март 2022 ... Но дори не обемът на износа има значение, въпросът е, че ние сме напълно самодостатъчни с всички хранителни продукти, основни продукти, покрили сме напълно нуждите на страната ... рече зануленото бункерно старче детеубиец ... !! ... намери си го в оригинал нефел ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 22
khao
преди 5 месеца
До: Tikva007 повервах ти... тогава що не ги пуска да си ходят, ами им откраднаха всичките активи... нали късия е ларж и най честен от всички... хахахаха, ти си редко проссс хомосексуалист..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 25
zelka007
преди 5 месеца
До: Tikva007 ... смешен-злобар-политкомисар ... кой се е "ръгал" да оди в блатната вееее ... апнаха ли дръвцето ?! апнаха го !! винаги така е било и винаги така ще бъде !! тва е прокълната земя с нефелни хора !! понеже са велика нация , новата ладичка , сложиха ли и механизъм за вдигане на страничните стъкла или още е с врътка , щото уж го пише в екстрите ?! пък най-продаваната резервна част за гранта и калина е стъклоподемник електрически , ставал от некъв стар датсун ... :))) ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 10 rate down comment 6
Tikva007
преди 5 месеца
До: Имитаторът: Повним стоновете на Тони Блеър пред 2007, че британските компании не са така добре посрещани в Русия, както германските и френските. След него Гордън Браун три години драпа и така и не додрапа до покана от Москва. Евроатлантическите стоки, както всички стоки, си намират пътечки до мющерията. И доРусия. И в момента вече започва да изплува от зелено-пъстрата мъгла фактът, че в Русия щетите от политиката на глъъмове като теб са в пъти по-малки, отколкото из Евроатлантическите земи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 12 rate down comment 6
Tikva007
преди 5 месеца
До: Имитаторът: Никой не си е самодостатъчен бре, въшшко! И Путин не е лъгал, защото не е казвал такова нещо. Можеш да ме опровергаеш с линк и цитат. Ти специално, какъв се явяваш в понятието *нашите* за евроатлантическите стоки, какво ти е участието в тях, освен да гъгнеш от дуупката си (вече) чат-пат? Я ги питай собствениците и директорите на компаниите, които вече не могат да продават в Русия, какво мислят? Путин не им се е молил да влязат - беше опашка и ръъгане с лакти за руския пазар.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 2
mr. Yoda
преди 5 месеца
Сетила се Мара, да се побара.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още