IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кофас: За да излезе от дълга си, Южна Европа трябва да погледне отвъд туризма

Недостигът на работна ръка ще влоши възстановяването на фискалните политики на ЕС, коментират експертите по кредитно застраховане

21:26 | 16.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Chris Ratcliffe/ Bloomberg
Снимка: Chris Ratcliffe/ Bloomberg

Възстановява се броят на туристите до нивата отпреди пандемията в цяла Европа, като тенденцията се усеща най-вече в средиземноморския регион. В бъдеще обаче изменението на климата и инфлацията ще затруднят постоянния туристическия бум. В същото време зависимостта от туризма води до по-ниска производителност на работната сила, което създава предизвикателства пред европейските страни, особено в условия на сериозна демографска криза. Този анализ за пазара на труда и възможностите за икономически растеж на Стария континент направиха експертите по кредитно застраховане на Кофас.

Те посочиха, че Южна Европа е двигателят на европейското възстановяване, като за 2021-2023 г. Италия, Испания, Гърция и Португалия са осигурили между една четвърт и една втора от растежа на БВП на Европейския съюз. „Туристическият сектор представлява над 10% от БВП на страните в този регион и има важен принос за създаването на работни места, коментират от Кофас и добавят, че използване на изкуствен интелект, повече жени на пазара на труда и миграция са основните предпоставки, необходими за подпомагане растежа и спазване на завръщащите се фискални правила на ЕС.

Нарастващата роля на туризма в Южна Европа

Анализаторите съобщават, че през миналата година ЕС отбеляза рекордно лято, като броят на нощувките в туристическите места за настаняване достигна най-високото си ниво от десетилетие – 1,198 милиарда през първото полугодие на 2023 г. и с 1,3% ръст в сравнение със същия период на 2019 г.

Въпреки че инфлацията и нарастващите разходи за пътуване оказват влияние върху покупателната способност на домакинствата, те са по-склонни да харчат за пътувания, отколкото да насочват средствата си за други разходи. В резултат на този приток от туристи, но също и на повишаващите се цени, особено за транспорта, оборотът от туристически дейности се е увеличил със средно 30% през второто тримесечие на 2023 г. в сравнение със същия период на 2022 г. и с 25% в сравнение с 2019 г.

Източник: Eurostat, Coface Източник: Eurostat, Coface

Дългосрочни предизвикателства

Експертите от Кофас споделят, че в дългосрочен план не е ясно дали бумът на туризма ще бъде продължителен, за да остане основна предпоставка за европейския растеж. Според тях множество рискове (макроикономически, финансови, социални и политически) съществуват в световен мащаб.

Прогнозата им е, че в условия на глобална инфлация ще бъде трудно за Южна Европа да остане конкурентоспособна по отношение на разходите спрямо перспективните дестинации в нововъзникващия свят. Изменението на климата също оказва особено въздействие върху регионите на Южна Европа – недостигът на работна ръка в Италия, точно в този момент, ще влоши възстановяването на фискалните политики на ЕС.

Въпросът за производителността е от първостепенно значение за Италия поради намаляването на населението и продължаващия недостиг на работна ръка, е примерът на експертите. – До 2040 г. се очаква населението в трудоспособна възраст да намалее с 11,7% в сравнение с 2,4% във Франция, 4,1% в Испания и 4,9% в Германия.

Източник: Eurostat, Coface Източник: Eurostat, Coface

В Кофас изчисляват, че демографската криза може да намали потенциала за растеж на БВП на Италия почти наполовина още през 2025 г. Това е от решаващо значение, тъй като фискалните правила на ЕС отново влизат в действие и всяка пречка пред растежа ще окаже влияние върху намаляването на дълга. Следователно демографската криза е рисков фактор за фискалната устойчивост.

Неизползваният потенциал

В краткосрочен план най-реалистичният начин да се избегнат рисковете пред сектора е да се ускори набирането на жени в работната сила (по примера на Испания през 1990-те и 2000-те години). Женската работна сила в Италия е само 55% в сравнение с 70% в Испания. Италия трябва да приобщи приблизително 1 милион жени към работната си сила и да повиши растежа на производителността до 0,5% годишно, ако иска да изпълни фискалните ангажименти, предложени на ЕС в бюджета за 2024 г., които имплицитно присъстват във фискалните правила на ЕС.

Ако политиките, насочени към работата и производителността на жените, се представят по-слабо, ще се създаде осезаема нужда от чуждестранни работници, с нарастваща роля на по-ниско квалифицираната работна ръка. Между 2011 г. и 2021 г. работната сила с висше образование се е увеличила с 35%, докато тази без диплома от висше учебно заведение се е свила с 6%, посочват друг аргумент за необходимостта от промени на пазара на труда от Кофас.

AI и намаляването на населението

Дори ако Италия успее да се изравни с коефициента на участие и раждаемост на своите съседи, ще бъде въпрос на броени години преди демографският проблем да се появи отново. Всяко дългосрочно решение за намаляване на населението ще включва мащабни печалби от ефективността. Ако се въведе достатъчно бързо, изкуственият интелект би показал голям потенциал за трайно повишаване на производителността – може би достатъчно, за да компенсира демографското съпротивление. Обратно, ако се материализират опасенията за загубата на работни места, предизвикана от AI, тогава намаляващото население може да помогне за облекчаване на произтичащия проблем с безработицата, очакват експертите по кредитно застраховане.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:26 | 16.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още