IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бостик от Фед: Федералният резерв не е подложен на натиск за намаляване на лихвите

Намаляването на лихвените проценти ще бъде последвано от оценка на реакцията на пазарите и бизнес лидерите

21:07 | 04.03.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Федералният резерв на САЩ не е подложен на неотложен натиск за намаляване на лихвените проценти предвид „процъфтяващата“ икономика и пазара на труда, каза управителят на Фед в Атланта Рафаел Бостик, цитиран от Ройтерс. Той изтъкна риска инфлацията да се задържи над целта на централната банка от 2%, или да се повиши дори повече от „натрупаното изобилие“.

Бостик заяви, че все още смята, че вероятно ще е подходящо Фед да одобри две намаления на лихвените проценти с по четвърт пункт до края на тази година.

Той посочи, че преди намалението на лихвените проценти има нужда да види повече прогрес, за да се чувства напълно уверен, че инфлацията е на сигурен път към достигане до средно 2% във времето.

„Едва когато придобия тази увереност, ще почувствам, че е дошло времето да намалим лихвения процент на федералните фондове“, каза той.

„Добрата новина е, че пазарът на труда и икономиката просперират, предоставяйки на Комитета (Федералния комитет за отворен пазар) лукса да прави политика без натиска на спешността“, каза още Бостик.

Той заяви, че след като намаляването на лихвените проценти започне, той не предвижда то да бъде последователно, а темпът ще зависи от реакцията на участниците на пазарите, бизнес лидерите и домакинствата.  

Очаква се на предстоящото си заседание на 19 – 20 март Фед да запази основния лихвен процент в диапазона 5,25% – 5,5%, в който се намира от юли насам, и също така да публикува актуализирани прогнози за това докъде могат да се понижат лихвите през тази година предвид неотдавнашния спад на инфлацията.

Инвеститорите очакват първоначално намаляване на лихвените проценти през юни, но това може да се промени, ако инфлацията се забави или пазарът на труда и заплатите продължат да надхвърлят очакванията.

Според Бостик инфлацията е напът бавно да се върне към целите на Фед, без това да нанесе сериозни щети на пазара на труда или икономическия растеж. Той обаче допълни, че е прибързано да се обяви победа в битката с инфлацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:09 | 04.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още