IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Готви ли се Европа за климатичните промени?

Отказа ли се Европейският съюз от идеята, че може да се справи сам със Зелената сделка, коментира климатологът д-р Христо Попов

21:00 | 13.03.24 г. 5

Управляващите в Европа осъзнават, че е по-добре да се поддържа чиста среда и да се вземат превантивни мерки, отколкото да се отделя голям ресурс за борба с болестите, които възникват от мръсния въздух. Този коментар по повод новите мерки на Европейската комисия във връзка със Зелената сделка направи в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria главен асистент д-р Христо Попов, климатолог и преподавател в СУ "Св. Климент Охридски".,

Той подчерта, че Зелената сделка е много важна за качеството на средата, в която живеем, с фокус върху намаляване на емисиите и по-чист въздух за гражданите. Според него, новата стратегия на ЕК е свързана с рисковете от климатичните промени, а мерките са насочени по-скоро към адаптацията на континента към тях.

„Те са в четири основни насоки, от които едната е свързана с естествените екосистеми, другите са насочени към производството на храна, човешкото здраве и адаптацията на градската среда към климатичните промени, изброи приоритетите д-р Попов. – Някои от идеите като възстановяването на естественото плодородие на почвите се предприемат и от отделни производители, но добрата новина е, че се взема решение на ниво ЕС и ще бъде въвеждана в отделните национални законодателства.“

По думите му новите мерки на ЕК са приети в Комисията по околна среда, което означава че Евросъюзът е приел ролята си на неосновен играч в Зелената сделка. Климатологът обясни, че всяка държава трябва да приеме своята роля и собствени мерки, заради своите различни физикогеографски особености, които влияят върху времето и климата ѝ.

Той посочи, че в бъдеще можем да очакваме, че в Европа ще нараснат не само горещите вълни, но ще увеличат и периодите с големи нощни температурни амплитуди. „Периодите на засушаване ще бъдат редувани с периоди на интензивни валежи, нещо което наблюдаваме доста често последните години“, отбеляза д-р Попов.

Той съобщи, че в нов доклад се посочва, че Европа не е готова за климатичните промени. Европейският съюз се отказва от идеята, че може да се справи сам със Зелената сделка. "Ако големите играчи като Китай, САЩ, Индия, Бразилия и Русия не вземат мерки, то ЕС ще се превърне само в потърпевш от климатичните промени“, е мнението на д-р Попов.

Какви мерки в наредбата на ЕК трябва да опазят горите? Само урбанизацията ли превръща Европа в най-бързо затоплящия се континент в света? Какъв е резултатът в битката за намаляване на емисиите на парникови газове в Европа?

Целия коментар гледайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:51 | 13.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 3
khao
преди 1 месец
До: evlogi Никой, никога не е твърдял че е замърсител, стига си измисля!!! Парников газ е, замърсителите са въглероден окис, азотен окис и тнт. Къде в статията или изобщо някъде е споменато че е замърсител ? ... и за това се покачват температурите, а не щото е мръсно! Как коментирате теми по които не сте прочели НИЩО, направо ви се чудя..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 1
mr. Yoda
преди 1 месец
"Балът на вампирите приключва." (В. В. Путин)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 3
evlogi
преди 1 месец
Въглеродният двуокис не е замърсител на въздуха. Кво общо има замърсяването на въздуха с него?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 4
julian12
преди 1 месец
Маса учени ги изобличиха в лъжа. Маса учени доказаха, че това дето се прави е пълна тъпотия, но тиквестора продължава с пропагандата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 3
cyclop
преди 1 месец
Понеже КЛЕМАТИЧНЕПРОМЕНИ можеби могат да донесат намаляване на жизнения стандарт и глад, да се подложим от сега на огромно намаляване на жизнения стандарт, лишения, глад и ядене на гняссотии, за да се "борим" с клематичнопромене, които са естествени, вечни, независими и неспираеми от човешка дейност. А някои ще станат много много много много много по-богати, за сметка на пролите, за сметка на средната класа. Кой ги хапва всичките данъци за зеленио хайвера, а? Кой блажи от "зеленатасделка"?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още