IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анализатор: Сенегал е на прага на най-напрегнатата изборна надпревара от 60 г.

Кандидатите за президент започнаха предизборните си кампании след седмици на масови протести в страната, каза Румяна Дечева

20:20 | 13.03.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Кандидатите за президент в Сенегал започнаха предизборните си кампании в събота след седмици на масови протести в страната, избухнали заради опитите на настoящия президент Маки Сал да отложи вота. Изборната надпревара на 24 март се очаква да бъде най-напрегнатата, откакто Сенегал обяви независимост преди повече шест десетилетия. Това коментира по повод предстоящите избори в Сенегал Румяна Дечева, експерт по международно политическо развитиe, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria.

Много неочаквано решение на Конституционния съд определи тази дата - 24 март, за дата на изборите, посочи събеседникът. "Разликата между това, което очаквахме през януари - изборите да протекат нормално на 25 февруари, и днес е, че всички 19 кандидата имат много по-малко време, като единствено кандидатът на управляващите е напълно подготвен и разполага с всички инструменти от властта", коментира Дечева. 

Някои от кандидатите намериха процеса за изключително непочтен и непрозрачен и решиха да не участват в надпреварата, добави експертът. "Решението на Конституционния съд в страната, което дойде след отмяната на изборите, практически постави управляващата партия в Сенегал в по-изгодна позиция", уточни анализаторът.

"Основният кандидат на опозицията все още не е освободен от затвора и излежава присъда, въпречи че се очаква да бъде освободен по един закон, който беше гласуван съвсем наскоро и който гарантира освобождаването на политически затворници, задържани след януари 2021 г. досега, като са задържани за нормална политическа дейност - организиране на митинги, агитиране в полза на определена политическа линия, заставащи срещу политики на управляващите", поясни експертът.

Дечева коментира и развитието на военната криза в Судан, както и очакванията Кения да изпрати 1000 души в Хаити, като част от мироопазваща мисия.  

Вижте повече във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:50 | 13.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още