IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Полицията арестува десетки пропалестински протестиращи в Колумбийския университет в САЩ

Управляващите учебното заведение поискаха полицията да остане на място до 17 май

11:19 | 01.05.24 г. 6
Автор - снимка
Създател
Снимка: Yuki Iwamura/Bloomberg
Снимка: Yuki Iwamura/Bloomberg

Полицията в Ню Йорк арестува десетки пропалестински демонстранти, събрали се в академична сграда към кампуса на Колумбийския университет късно във вторник. Освен това премахна протестен лагер, който висшето училище искаше да разруши от близо две седмици, предава Ройтерс.

Малко след намесата на полицията президентът на Колумбийския университет Минуш Шафик пусна писмо, с което поиска полицията да остане в кампуса поне до 17 май – два дни след дипломирането – „за да поддържа реда и да гарантира, че лагерите няма да бъдат възстановени“.

В рамките на три часа кампусът беше освободен от протестиращи, коментира говорител на полицията, допълвайки, че са извършени „десетки“ арести.

В началото на полицейската операция около 9 ч. местно време полицейски групи с каски се насочиха към елитния кампус в Горен Манхатън – център на студентски митинги, които се разпространиха в десетки учебни заведения в САЩ в поседните дни, изразявайки позицията си срещу войната на Израел в Газа.

Скоро след това дълга редица от полицейски служители се изкачи в Хамилтън Хол – академична сграда, в която протестиращите бяха нахлули и окупираха в ранните сутрешни часове във вторник. Полицията влезе през прозореца на втория етаж, използвайки полицейска кола, оборудвана със стълба.

Студенти, стоящи отпред, се подиграваха с полицията с викове: „Срам, срам!“ „Свободна, свободна, свободна Палестина“, скандираха протестиращи пред сградата. Други крещяха: „Пуснете студентите“.

„Колумбия ще се гордее с тези студенти след пет години“, коментира Суеда Полат, една от студентките от коалицията студентски групи, организираща протестите, Columbia University Apartheid Divest.

По думите ѝ студентите не представляват опасност и призова полицията да отстъпи, говорейки, докато полицаите крещяха на нея и другите да се оттеглят и да напуснат кампуса.

Исканията на протестиращите

Протестиращите имат три искания от Колумбийския университет: оттегляне от компании, подкрепящи израелското правителство, по-голяма прозрачност на финансите на висшето училище и амнистия за студентите и преподаватели, наказани заради протестите.

Тази седмица президентът Шафик заяви, че университетът няма да се окаже от финанси, свързани с Израел. Вместо това тя предложи да се инвестира в здраве и образование в Газа и да направи преките инвестиции на Колумбийския университет по-прозрачни.

В писмото си, публикувано във вторник, Шафик посочи, че окупиралите Хамилтън Хол са вандализирали собствеността на университета, навлезли са в нея и че протестиращите в лагера са били отстранени за нарушение. По-рано университетът предупреди, че студентите, участващи в окупацията на Хамилтън Хол, са изправени пред изключване от учебното заведение.

Окупацията започна през нощта, когато протестиращите счупиха прозорци, нахлуха вътре и разпънаха банер с надпис „Сградата на Хинд“, заявявайки, че преименуват мястото на 6-годишно палестинско дете, убито от израелски войници в Газа.

Осеметажната неокласическа сграда е била поле на различни студентски окупации от 60-те години насам.

По време на вечерен брифинг, проведен някоко часа преди полицията да нахлуе, кметът Ерик Адамс и представители на градската полиция заявиха, че превземането на Хамилтън Хол е било подбудено от „външни агитатори“, които нямат никаква връзка с университета и са известни на правоохранителните органи с това, че провокират беззаконие.

Полицията каза, че базира своите заключения отчасти на ескалиращи тактики в окупацията, включително вандализъм, използване на барикади за блокиране на входове и унищожаване на охранителни камери.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:19 | 01.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

6
rate up comment 4 rate down comment 13
Импeраторът
преди 2 седмици
Бой и само бой по полезните иТиоДи на Кремъл
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 3
Ckъcaнa_Ушaнka
преди 2 седмици
До: кухики, аз по механи не ходя :( , затова, грабвайте се със зелката и другият скъсан /ако го намерите/ и пийнете по едно и за наше здраве :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 9
khao
преди 2 седмици
До: тиква, дадоха ми заплата... да те почерпя на механа? :)))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 5
Ckъcaнa_Ушaнka
преди 2 седмици
До: кухх, ама ти пък ну можеш да плюеш по началнициге, че заплатата ти зависи от тях. Оох горкият, като си даваш газа под наем, така ще е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 5
Ckъcaнa_Ушaнka
преди 2 седмици
До: кухх, нали? Почги като тебе, ама и да искат не могат да те стигнат. Освен ако не коментираш властимащите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 16
khao
преди 2 седмици
налооумници...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още