IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

J&J предлага споразумение за 8,9 млрд. долара по делата за талк

Компанията се опитва да сложи край на десетки хиляди искове, твърдящи, че талкът причинява рак

09:25 | 05.04.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Johnson & Johnson е предложила споразумение за 8,9 млрд. долара, за да сложи край на десетки хиляди съдебни дела, по които се твърди, че нейният талк на прах причинява рак. Това е опит да се разреши дълъг съдебен спор, който натежа на компанията за продукти за здравето, пише Financial Times.

Предложената сделка следва продължила десетилетие правна битка между адвокатите на ищците и J&J. Ако бъде одобрено, това ще се превърне в най-голямото споразумение за продуктова отговорност в историята на фалитите, посочват адвокатите, включени в делото.

То следва решение на апелативния съд от януари, което отхвърли опита на J&J да приложи сложна схема за банкрут, за да управлява исковете по делото за талка. Съгласно тази стратегия J&J създаде фонд от 2 млрд. долара, за да компенсира жертвите.

LTL – подразделението, създадено от J&J, за да поеме исковете около талка, отново ще подаде документи за фалит, за да се улесни споразумението, каза компанията.

J&J заяви, че продължава да вярва, че твърденията са „привидни и нямат научна база“, а споразумението не е признание за неправомерни действия. Компанията заяви обаче, че достигането на решение в гражданската съдебна система ще отнеме десетилетия и ще наложат значителни разходи за компанията.

“Разрешаването на този спор чрез предложения план за реорганизация е както по-справедлив, така и по-ефективен, позволява ищците да бъдат компенсирани своевременно и позволява на компанията да остане фокусирана върху ангажимента ни да влияе дълбоко и позитивно на здравето на човечеството“, каза Ерик Хаас, световният вицепрезидент по правните въпроси на J&J, в изявление.

Проектосделката може да сложи край на едно от най-ожесточените съдебни дела за продуктова отговорност в историята на САЩ, включващо десетки хиляди потребители на бебешката пудра на J&J, за която се твърди, че причинява рак.

Около дузина правни фирми, представляващи около 70 хил. ищци, заявиха, че подкрепят предложението и са убедени, че то ще осигури достатъчно подкрепа, за да получи одобрени от съда по несъстоятелността.

„Това споразумение е свидетелство за десетките хиляди жени, които се борят едновременно с рака и със съдебната система, за да спечелят справедливост за себе си“, коментира Алисия О’Нийл от Watts Guerra, една от юридическите компании, защитаващи ищците. „Тези силни жени гарантират, че нито една жена няма да бъде изложена на тази ненужна опасност. Те заслужават компенсация и решение“.

Карл Тобиас, професор по право в University of Richmond, заяви, че стратегията на J&J да използва Глава 11 отново, за да реши делата чрез споразумение изглежда рисковано предвид решителното отхвърляне на по-ранния фалит от апелативния съд.

Джон Рукдешел, съдебен адвокат, който представлява жертвите от мезотелион от над 20 години, казва, че е скептичен настроен към стратегията на J&J за повторно обявяване на фалит. Той представлява ищци по делото, но заяви, че още не е решил дали да приеме последното предложение.

„Нито Johnson & Johnson, нито някое от дъщерните дружества са във финансови затруднения. Убеден съм, че съдилищата бързо и решително ще отхвърлят тази последна недобросъвестна манипулация на съда по несъстоятелността“, каза той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:25 | 05.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Търговия и потребителски стоки виж още

Коментари

Финанси виж още