IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шефът на Reckitt Benckiser неочаквано напуска компанията

Ръководството ще поеме независимият директор Никандро Дуранте

13:09 | 01.09.22 г.
Лаксман Нарасимхан. Снимка: Bloomberg
Лаксман Нарасимхан. Снимка: Bloomberg

Главният изпълнителен директор на Reckitt Benckiser Лаксман Нарасимхан ще се оттегли в края на септември след три години на поста, заяви компанията в четвъртък. Той ще бъде временно заменен от служител на компанията – бившия шеф на British American Tobacco (BAT) Никандро Дуранте, съобщава Ройтерс.

Акциите на производителя на презарвативите Durex и бранда за почистване Dettol се сринаха с над 4% след новината. Според анализаторите на JP Morgan внезапното напускане на Нарасимхан се случва точно когато доверието на инвеститорите в промените в компанията се подобрява.

„Беше изненадващо да разберем, че главният изпълнителен директор на Reckitt се оттегля, след като заемаше тази роля само три години и тъкмо започна да привлича известно доверие“, коментира Тинеке Фрики, фондов мениджър в акционера в Reckitt Waverton Investment Management.

“Изненадващо е, че е толкова скоро, вместо да тече срок на предизвестие... Би бил за предпочитане период на предаване между Лаксман и новия постоянен главен изпълнителен директор“, допълва той.

55-годишният Нарасимхан се присъедини към компанията през септември 2019 г. от PepsiCo и бе първият външен кандидат, който заема поста в Reckitt, откакто компанията е създадена през 1999 г.

Той поведе производителя на стоки за дома през пандемията, която увеличи продажбите на продуктите му за здраве и хигиена, и докато компанията преминаваше през кризата с бебешко адаптирано мляко в САЩ.

Той ще бъде заменен от независимия директор Дуранте, докато бордът „прави оценка и избира бъдещото лидерство“, казва Reckitt в изявлението.

Дуранте, който е от бразилско-италиански произход, по-рано бе главен изпълнителен директор на BAT в продължение на осем години до 2019 г. Той се присъедини към борда на Reckitt през 2013 г.

Reckitt, която произвежда още обезболяващите Nurofen и почистващите продукти Lysol, ще продължи да изпълнява текущата си стратегия под ръководството на Дуранте, добави компанията.

Нарасимхан е решил да напусне по лични причини и да се премести в САЩ, след като му е била предложена нова възможност там, посочва Reckitt, без да дава допълнителна информация.

Той не е отговорил веднага на искането за коментар през профила му в LinkedIn.

Председателят Крис Синклер и комисията за номиниране са започнали процеса за намиране на „най-добрия“ дългосрочен кандидат, който да поеме Reckitt към „следващия етап на растеж“, заявиха още от компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Мениджмънт виж още

Коментари

Финанси виж още