IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Празните офиси в Лондон са на най-високото си ниво от 15 години

Растящите лихви и опасенията от рецесия предизвикват най-голямото рестартиране на офис пазара в британската столица от финансовата криза насам

12:26 | 23.08.22 г.
Инвеститорите са вложили 8,1 млрд. паунда в офиси в Лондон през първото полугодие. Снимка: Bloomberg LP
Инвеститорите са вложили 8,1 млрд. паунда в офиси в Лондон през първото полугодие. Снимка: Bloomberg LP

Наличните офис площи в центъра на Лондон са на най-високото си ниво от над 15 години - пореден знак, че породеният от пандемията преход към работа от разстояние подкопава търсенето на бизнес имоти.

През август 2022 г. наличните площи са били близо 3 млн. кв. м, сочат данни на компанията CoStar, цитирани от Bloomberg. Това се равнява на около 60 небостъргача с размерите на „Корнишона“ и е ръст с 51% спрямо наличните към края на 2019 г. 1,8 млн. кв. м. Близо 470 хил. кв. м са обявени от наематели за преотдаване.

Последният път, когато на пазара е имало толкова много свободни площи, цените на офисите са намалели и това е довело до лоши заеми за бизнес имоти на стойност милиарди паунди. Наличните площи след световната финансова криза достигнаха връх от 2,6 млн. кв. м в средата на 2009 г., сочат данните на CoStar, която води статистика от 2005 г. насам. Обемът от налични площи в британската столица продължава да расте тази година, макар и с по-бавен темп в сравнение с предишните две години, сочат данните на компанията.

Те вероятно ще разтревожат ръководителите, които настояват за повсеместно връщане на служителите си в офиса. Сега под половината от служителите в британския банков сектор ходят в офиса в средностатистически ден, както и под една пета от служителите в застрахователния сектор, показва допитване на консултантската компания Advanced Workplace Associates.

Продажбите на офиси в Лондон намаляват рязко, а цените се ревизират надолу, тъй като растящите лихви и опасенията от рецесия предизвикват най-голямото „рестартиране“ на пазара от финансовата криза, съобщи през юли френската банка BNP Paribas, цитирана от Financial Times.

Като цяло инвеститорите са вложили 8,1 млрд. паунда в офиси в Лондон през първите шест месеца на тази година, най-високия обем за полугодие от 2007 г. насам.

Но мнозинството от сделките са били сключени през първото тримесечие. Оттогава купувачите са се оттеглили или са искали отстъпки, които да отразяват новата, по-тежка икономическа обстановка.

Анализатори от Bank of America прогнозираха спад на цените за десетте европейски офис компании, включени в изследването ѝ, сред които и големи собственици на офиси в Лондон като British Land, Workspace и GPE.

Цените на офисите вероятно ще намалеят с 12% в идните 18 месеца, защото „цената на заемите сега е значително по-висока от доходността от инвестициите – ситуация, която не е виждана от 2007 г. насам“ съобщи BofA.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още