IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

GTC привлече първи наемател в разширението на офис частта към Mall of Sofia

Очаква се Sofia Tower II да получи разрешение за ползване в края на тази година

14:12 | 21.09.22 г.
Снимка: GTC
Снимка: GTC

Германската компания Beiersdorf, която е сред световните лидери в областта на грижата за кожата, става наемател в офис сградата Sofia Tower II в София на полската компания за инвестиции в недвижими имоти GTC, съобщават от компанията.

Новата сграда е във финална фаза на строителство, уточняват от GTC. Германската компания става първи наемател в Sofia Tower II и се очаква да се установи там в началото на 2023 г. Sofia Tower II е офис сграда клас А и се намира в съседство с Mall of Sofia на бул. „Александър Стамболийски“.

Сградата е с площ от 8060 кв. м и се очаква да получи разрешение за ползване в края на тази година.

„За нас тази сделка е нещо повече от отдаване на площ под наем на наемател. Истинската стойност за GTC се крие в доверието, което такава голяма компания ни оказва“, коментира Зив Гиги, генерален мениджър на GTC България. „Това е първият наемател в Sofia Tower II и съм щастлив да съобщя, че в момента подготвяме подписването на договори с още наематели за над половината от сградата“, допълва той.

Beiersdorf е германска компания, която произвежда и продава продукти за грижа за кожата и е известна в цял свят с най-популярните си марки Nivea, Eucerin, Hansaplast, La Prairie и много други. Компанията има над 160 филиала в цял свят и над 130-годишен опит в грижите за кожата.

GTC присъства в България от 12 години, като първоначално инвестициите ѝ у нас бяха насочени към търговски площи. През 2017 г. тя продаде моловете „Галерия“ в Стара Загора и Бургас на южноафриканския фонд за инвестиции в недвижими имоти MAS Real Estate в сделка за 62 млн. евро, за да се съсредоточи върху офис проекта си Advance Business Center в Бизнес парка в „Младост“. Но през април 2018 г. компанията се завърна на пазара на търговски площи с придобиването на Mall of Sofia за сумата от 90 млн. евро. GTC притежава и офис частта към търговския център, Sofia Tower I, а през 2020 г. започна разширението ѝ с проекта Sofia Tower II. Инвестицията е за 68 млн. евро.

През юли GTC съобщи, че един от водещите наематели в Sofia Tower е решил да удължи договора си за наем за още пет години. Наемният договор е за 2850 кв. м, които съставляват 80% от общата площ на офис сградата от 3500 кв. м.

Полската компания съобщи също, че е привлякла софтуерната група Gtmhub за наемател в офис сградата си Advance Business Center I, като сделката е за 1700 кв. м.

Advance Business Center I е с обща площ от 16 хил. кв.м., а основен наемател там е компанията за аутсорсинг услуги Concentrix с площ от 11 500 кв. м. Тя беше завършена през 2019 г. Освен нея GTC оперира и сградата Advance Business Center II, която влезе в експлоатация в края на 2020 г. и е с площ от 17 хил. кв. м. Сред наемателите в нея са Commerzbank, която преди две години нае над 3500 кв. м., и Световната банка с 4650 кв. м.

В средата на миналата година GTC съобщи, че ще строи трета офис сграда в Бизнес парка – Advance Business Center III, за която придоби терен от 2417 кв. м за сумата от 4,7 млн. евро. Третата офис сграда трябва да е с площ от 9200 кв. м.

По данни на консултантските компании към края на второто тримесечие свободните офис площи в София са между 16% и 18%, като най-висока е концентрацията на празни офис площи по протежението на бул. „Цариградско шосе“. Наемните нива за първокласни офис сгради на централни локации и по протежението на главни пътища варират между 12 и 15 евро на кв. м.

Наемната активност се възстановява и към края на първото полугодие е над средното ниво за този период от годината, отчитат консултантските компании. В същото време площите в строеж намаляват заради липсата на новозапочнати проекти на пазара. Търсенето от наемателите е основно за офиси клас А заради желанието им да осигурят по-добра работна среда на служителите си. Основни двигатели на офис пазара в София остават компаниите от IT и BPO сектора с над половината от сделките през първото полугодие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:12 | 21.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още