IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нагласите на пазарите за търговски площи в Европа се влошават

Полша и страните от Южна Европа показват устойчивост до момента

16:22 | 25.10.22 г.
Пазар във Варшава. Полша е един от най-устойчивите пазари на търговски площи в Европа до момента. Снимка:  Bartek Sadowski/Bloomberg
Пазар във Варшава. Полша е един от най-устойчивите пазари на търговски площи в Европа до момента. Снимка: Bartek Sadowski/Bloomberg

В тежка бизнес среда пазарите на търговски площи в Европа са засегнати в различна степен от преки и непреки въздействия от ръстовете на цените, стимулирани от недостига на суровини и по-високите цени на енергията, задълбочени от войната в Украйна.

Пазарите на търговски площи в Полша и Южна Европа се оказват относително устойчиви по време на кризата, а Португалия дори отбелязва растеж. Но последиците за доверието на потребителите и търговията на дребно в други части на Европа се виждат в индекса за привлекателността на търговските площи в света (GRAI) на Union Investment и GfK.

В Германия, Австрия, Финландия и Швеция цените на търговските площи са намалели средно с 15 пункта през третото тримесечие на 2022 г. спрямо същия период на предходната година. Индексът EU-15 се е понижил със седем пункта на годишна база през третото тримесечие, достигайки най-ниското си ниво от първите три месеца на 2021 г. до 106,4 пункта спрямо 113,4 пункта предходната година.

„Секторът на търговските площи в различните европейски страни реагира по много различни начини на нарасналите предизвикателства, но нагласите на потребителите се влошават във всички 15 анализирани страни“, коментира ръководителят на имотните анализи в Union Investment Олаф Янсен.

„Нарастването на доверието на потребителите през второто тримесечие на 2022 г. изчезна безследно. Спадът с 40 пункта отразява високите нива на несигурност на фона на прогнозите за инфлацията през следващата година“, допълва той.

Спадът на индекса на търговските площи е смекчен от запазващите се силни пазари на труда в големи части от Европа и на стабилните продажби на дребно. Тези индикатори постигат двуцифрен ръст през третото тримесечие от съответно над 12 и 10 пункта. Разминаването между отрицателните нагласи от една страна и положителните индикатори от гледна точка на данни за пазара на труда и актуални продажби в редица страни от друга е една от най-изненадващите констатации в новото допитване.

Пазарът на търговски площи в Португалия е особено светъл лъч. Португалия е единствената страна в индекса EU-15, която постига растеж през третото тримесечие с повишение от пет пункта. Португалия, Полша (120 пункта, без изменение) и Франция (111 пункта, минус три) са в топ три на индекса към края на третото тримесечие. Германия (110 пункта, минус шест) изпада от първите три места за първи път и сега заема пето място. Швеция продължава да изостава от Дания и е най-слабо представящата се страна с най-големи загуби на годишна база.

Въпреки значителните спадове индексът EU-15, на ниво от 106 пункта, се представя по-добре от индексите в Северна Америка и Азия през третото тримесечие. С по-малко понижение в сравнение в Европа (минус четири пункта) индексът за търговските площи в Азиатско-Тихоокеанския регион отново е под средното равнище с 93 пункта.

Индексът за Северна Америка е намалял най-много (минус десет пункта) в сравнение с Европа и Азиатско-Тихоокеанския регион и е на ниво от едва 95 пункта. Спадът в Северна Америка се дължи на значително понижаване на нагласите както на компаниите за търговия на дребно, така и на потребителите. В Азиатско-Тихоокеанския регион по-ниският обем на продажбите също е допринесъл за спада на индекса. Най-големите загуби в двата неевропейски индекса са отчетени в Австралия (93 пункта, минус 14) и Канада (95 пункта, минус 13) в края на третото тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:22 | 25.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още