IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС иска Airbnb и конкурентите ѝ да споделят данни за резервациите с властите

Компаниите от сектора ще трябва да споделят данни за броя на гостите и нощувките с публичните власти веднъж месечно по автоматизиран начин

15:37 | 07.11.22 г.
Снимка: Gabby Jones/Bloomberg
Снимка: Gabby Jones/Bloomberg

Американската платформа за краткосрочно отдаване на жилища под наем Airbnb и другите компании от сектора ще трябва да споделят данни за броя на хората, използващи техните услуги, предвиждат нови правила, предложени от Европейския съюз, обявиха от Европейската комисия в понеделник.

Ходът се счита за лек вариант на опит за регулиране на сектора. 

Предложението на изпълнителната власт на ЕС е отправено в момент, когато популярни туристически дестинации като Париж, Венеция и Барселона обвиняват Airbnb за влошаване на недостига на жилища, което изтласква от пазара жителите с по-ниски доходи.

По-малките градове и селските райони обаче искат да привлекат повече туристи чрез онлайн платформите за отдаване на жилища под наем, които представляват една четвърт от всички туристически места за настаняване в 27-те страни от ЕС. 

Предложението на ЕК е опит да се преодолее мозайката от различни закони на национално ниво в ЕС, регулиращи Airbnb и нейните конкуренти, като същевременно се стреми да балансира интересите на градовете и селските райони.

„Новите предложени правила ще помогнат да се подобри прозрачността при идентифицирането и дейността на домакините за краткосрочно настаняване и относно правилата, които те трябва да спазват, както и ще улеснят регистрацията на домакините“, се казва в изявление на Комисията. 

„Те също така ще се справят с текущата фрагментация по отношение на начина, по който онлайн платформите споделят данни, и в крайна сметка ще помогнат за предотвратяването на незаконни обяви. Като цяло това ще допринесе за по-устойчива туристическа екосистема и ще подпомогне нейния цифров преход“, се казва в съобщението. 

Преди дни Ройтерс съобщи по информация от свои източници за планираното предложение на ЕК.

„Тези предложения осигуряват рамка за Airbnb, за да разширим нашето сътрудничество с правителствата и да улесним обикновените европейци да споделят домовете си и да следват правилата“, коментира Джорджина Брауз, ръководител в Airbnb за публичната политика в ЕС. 

Тя допълва, че като възприемат по-хармонизиран подход към регулирането, индустрията и правителствата биха могли по-добре да работят заедно за подобряване на достъпа до данни, повишаване на прозрачността и справяне със силно различаващите се местни правила. 

Съгласно предложените правила Airbnb и конкурентите му ще трябва да споделят данни за броя на гостите и нощувките с публичните власти веднъж месечно по автоматизиран начин.

Властите ще следят техните даннии могат да въведат санкции при неспазване на правилата. 

Предложението трябва да бъде съгласувано със страните от ЕС и Европейския парламент, преди да стане закон. 

Подобно споразумение за споделяне на данни Airbnb сключи с европейската статистическа служба Евростат преди две години. То позволява достъп до тримесечни данни за броя на хората, използващи нейната платформа, и броя на резервираните нощувки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:37 | 07.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още