IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спадът на жилищния пазар в Швеция се задълбочава

Пазарът като цяло в момента е надолу с почти 17% спрямо върха си през пролетта

12:38 | 02.01.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Спадът в цените на жилищата в Швеция в продължил и през последния месец на годината, което предполага, че 2023 г. ще предложи слабо облекчение за вече затруднения жилищен пазар, съобщава Bloomberg.

Пазарът като цяло в момента е надолу с почти 17% спрямо върха си през пролетта, коментира държавният ипотечен кредитор SBAB, посочвайки, че 20% от прогнозите, направени от повечето икономисти – включително централната банка – може да се окажат твърде консервативни.

Скандинавската държава далеч не е единствената, която страда от намаляващите цени на имотите. След бума през пандемията увеличението на основните лихви от централните банки задейства спад на цените на имотите в редица страни по света, включително в Канада, Австралия и Нова Зеландия.

Новите данни обобщават лоша година за шведските собственици на жилища и фирми за недвижими имоти, които трябва да се адаптират към спада в стойността на имотите им в резултат на нарастващите разходи за живот и кредити, както и мрачните икономически перспективи.

През декември цените на жилищата са намалели с 2% спрямо ноември, като това са сезонно коригирани данни, заяви SBAB в понеделник, цитирайки показател, базирани на данните за сделките от сайта за имотни обяви Booli. За сравнение, през ноември бе отчетен спад от 2,2%, а през октомври – 2,3%.

„Ако безработицата се увеличи значително в резултат на приближаващата се рецесия, е важно лихвите по ипотеките да не продължават да растат“, коментира главният икономист на SBAB Роберт Бойдже в изявлението, предупреждавайки, че това може да доведе до „много трудна“ ситуация за жилищния пазар, който може да удари и изграждането на нови домове.

Цените на еднофамилните къщи сега с 19% под върха си от пролетта на 2022 г., а цените на апартаментите са намалели с 14%. По-големият спад на цените на къщите от този на апартаментите отчасти се дължи на високите цени на електричеството, което прави по-скъпо отоплението на еднофамилните жилища.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:35 | 02.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още