IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търг за продажбата на централата на Evergrande в Хонконг отново се провали

Компанията пропусна самоналожения си краен срок да обяви план за преструктуриране

09:33 | 04.01.23 г.
Централата на Evergrande в Хонконг. Снимка: Chan Long Hei/Bloomberg
Централата на Evergrande в Хонконг. Снимка: Chan Long Hei/Bloomberg

Търг за продажбата на централата в Хонконг на изпитващата затруднения строителна компания China Evergrande Group отново се провали, съобщават двама запознати с въпроса източници, цитирани от Ройтерс. Причината е, че цените на офертите и условията не са отговорили на изискванията.

Кредиторите на офис кулата China Evergrande Centre, оценявана на между 8 млрд. и 9 млрд. хонконгски долара (1,02-1,15 млрд. щатски долара), назначиха синдик през септември, за да конфискува актива и да го предложи за продажба, като крайният срок за подаване на оферти беше 31 октомври.

Evergrande, която има задължения за над 300 млрд. долара, е в центъра на безпрецедентна криза в имотния сектор в Китай и се опитваше да продаде 27-етажната кула, за да набере пари, преди да бъде конфискувана.

Кулата беше предложена като обезпечение за заем на стойност 7,6 млрд. хонконгски долара от кредитори начело с филиала в Хонконг на китайската държавна компания China Citic Bank Corp.

Един от източниците, близък до Citic, заяви, че кредиторите може да предложат отново актива за продажба, когато пазарните условия са по-стабилни в сравнение с второто полугодие на миналата година.

Citic не е отговорила на молба за коментар. Evergrande и консултантската компания Savills, която е отговаряла за търга, са отказали коментар.

Ройтерс съобщи през юли, че Evergrande се опитва да продаде на търг кулата, която се намира в оживения търговски квартал Ван Чай, но е привлякла само няколко оферти на цена под 10 млрд. хонконгски долара, докато компанията купи сградата през 2015 г. за 12,5 млрд. долара.

Провалът на потенциална сделка през 2021 г. за продажба на сградата за 1,7 млрд. щатски долара на китайската държавна компания Yuexiu Property беше удар върху усилията на Evergrande да се освободи от активи, за да плати на кредитори, след като пропусна лихвени плащания по доларови облигации.

В началото на годината компанията отложи публикуването на дългоочаквания си план за преструктуриране, като пропусна самоналожения си краен срок и разочарова кредиторите, които се стремят да спасят инвестициите си.

Най-задлъжнялата строителна компания в света трябваше да обяви плановете за преструктурирането на доларовия си дълг до края на 2022 г., отбелязва Bloomberg.

Съдбата на Evergrande има по-широки последици за китайската финансова система, оценявана на 58 трлн. долара, и може да засегне банки, тръстове, милиони собственици на жилища. Това вероятно ще бъде едно от най-големите усилия за преструктуриране в историята на страната. Самият му размер кара инвеститорите да се тревожат, че евентуален срив може да предизвика зараза във финансовата система и да ограничи растежа на втората по големина икономика в света, която зависи от жилищния пазар за около една четвърт от брутния вътрешен продукт.

Преди това компанията не успя да оповести „неокончателен план за преструктуриране“, който обеща до края на юли. Нейни представители се срещнаха с група притежатели на нейни доларови облигации в началото на декември, за да обсъдят официално предложение, припомня Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:33 | 04.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още