IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ню Йорк е най-скъпият град в света за наем на първокласен имот

Наемите на луксозни имоти в големите градове продължават са растат, но темпът на покачване на цените се забавя

11:58 | 04.01.23 г.
Изглед от Ню Йорк. Снимка: Marc McAndrews/Bloomberg
Изглед от Ню Йорк. Снимка: Marc McAndrews/Bloomberg

Наемите на първокласни жилищни имоти в света продължават да растат, но темпът на покачване на цените се забавя, съобщава консултантската компания Knight Frank.

В десет глобални града наемите на луксозни имоти са се повишили средно с 10,2% в 12-те месеца до третото тримесечие на 2022 г., което е по-малко в сравнение с връхната точка от 11,9 на сто през първото тримесечие на миналата година.

Ню Йорк оглавява класацията за трето поредно тримесечие. Годишният ръст на цените в града се е забавил спрямо връхната точка от 39% до 31% през третото тримесечие, но ограничените наличности и продължаващото търсене задържат наемите високи. Броят на имотите под наем в Манхатън е намалял с 5% през тримесечието, но е с 65 на сто под равнището от септември 2020 г., сочат данни на компанията StreetEasy.

Сингапур е на второ място с ръст на цените на луксозните имоти под наем от 23% на годишна база. Отварянето на границите наред с въвеждането на закон за нови визи за привличане на таланти от цял свят предизвиква ръст на търсенето. Нови правила, обявени през септември, задължават хората, които искат да продадат частното си жилища и да купят несубсидиран апартамент за препродажба на Борда за жилища и развитие (HDB), да изчакат 15 месеца. Тази промяна в политиката засилва търсенето на имоти под наем, тъй като продавачите избират междувременно да отдадат имота си.

Лондон допълва топ три на най-скъпите градове за наем на луксозни имоти в света. Макар че британската столица отчита ръст от 19% на годишна база през третото тримесечие, годишният ръст на наемите се е забавил спрямо 27 на сто предходното тримесечие. Но търсенето остава силно. Данните на Knight Frank показват, че броят на новите кандидат-наематели през октомври е с 60 на сто над петгодишното средно равнище с изключение на 2020 г., а новите обяви са намалели с една трета.

Два града отчитат спад на наемите на луксозни имоти на годишна база – Хонконг с 5% и Оукланд с 2%. Търсенето в Хонконг е било предимно местно през третото тримесечие заради ограниченията за пътуване, но сега, когато ограничителните мерки за новопристигащите са отменени, може да нарасне търсенето от чужденци. В Оукланд силното предлагане има смекчаващо въздействие върху наемите на луксозни имоти. След девет повишения на базовата лихва средните лихви по ипотечните кредити в момента е около 6% и това кара някои продавачи временно да намалят цените и да отдават имота си под наем, вместо да го продават.

В десетката на най-скъпите градове за наем на луксозни имоти в света попадат още Торонто, Сидни, Женева, Монако и Токио.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:58 | 04.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още