IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британските компании за жилищно строителство може да намалят дивидентите заради забавянето на пазара

Големите листнати компании за жилищно строителство на Острова са изплатили дивиденти на обща стойност 2,2 млрд. паунда за последните си финансови години

21:14 | 11.01.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Британските компании за жилищно строителство може да намалят дивидентите, за да запазят ликвидни средства, които да им помогнат да излязат от забавянето на имотния пазар, тъй като високите лихви по ипотечните кредити правят жилищата по-недостъпни, а несигурността за икономиката възпира купувачите, пише Ройтерс.

Решението на Persimmon през ноември да отмени политиката си за раздаване на дивиденти и да изключи изплащането на специален дивидент, е дало началото на процес, който според анализатори може да се превърне в тенденция в сектора, в който цените на акциите рязко намаляха миналата година, отчасти заради забавянето на пазара и регулаторни препятствия.

Забавянето е предшествано от над две години силен растеж за компаниите за жилищно строителство, стимулиран от евтини ипотечни кредити, растящо търсене на по-големи жилища, тъй като повече хора се насочват към работа от разстояние, и държавни мерки за подкрепа, включително данъчна ваканция при покупките на имоти.

„Има нарастващ риск дивидентите да бъдат намалени още, тъй като вероятно ще видим още компании да понижават очакванията за печалбата си на фона на отслабващ жилищен пазар“, коментира Айнсли Ламин, анализатор на капиталовите пазари в компанията Investec.

Директорът на AJ Bell investment Ръс Молд отбелязва, че намаляването на дивидентите може да даде на строителните компании по-голяма гъвкавост и шанс да купят земя по-евтино, ако им се предостави такава възможност, за разлика от 2008 г., когато те спряха да изплащат дивиденти заради дългов и финансов натиск.

Инвеститорите ще обърнат особено внимание на дивидентните си политики, когато започнат да публикуват отчетите си тази седмица начело с топ играча Barratt, който ще обяви резултатите си в сряда.

Продажбите на жилища вече понесоха удар заради растящите лихви по ипотечните кредити, които се повишиха на фона на ускоряването на инфлацията, още преди минибюджетът на правителството през септември да предизвика сътресения на облигационните пазари и да повиши още повече лихвите по заемите.

Цените на жилищата във Великобритания намаляха миналия месец с най-бързия си темп от световната финансова криза през 2008 г., а броят на одобрените ипотечни кредити от кредитори в Обединеното кралство спадна до най-ниското си ниво от средата на 2020 г.

Ипотечният кредитор Halifax прогнозира, че цените на жилищата във Великобритания ще намалеят през 2023 г. с около 8%, а забавянето на жилищния пазар ще означава, че запазването на ликвидни средства ще бъде от ключово значение за строителните компании.

Големите компании за жилищно строителство, листнати във Великобритания, са изплатили дивиденти на обща стойност 2,2 млрд. паунда (2,6 млрд. долара) за съответните си последни финансови години.

Потенциално намаляване на дивидентите ще натежи върху акциите на компаниите за жилищно строителство, след като секторният индекс се представя по-слабо от бенчмарка FTSE 100.

Кой може да е следващият?

Сред строителните компании в FTSE 100 анализаторите прогнозират намаляване на дивидентите от много компании, особено от тези, които обвързват изплащането им с ръста на печалбата.

„С изключение на Taylor Wimpey и Berkeley Group, чиито дивидентни политики не са основани на отговарящи на целите печалби, целият сектор е уязвим от понижаване на дивидентите, ако печалбите спаднат, както се очаква през 2023 г.“, отбелязва Ламин.

Компанията за луксозно жилищно строителство Berkeley запази плановете си за ликвидни средства и възвръщаемост, но намали очакванията за печалбата си за 2024 и 2025 фискални години.

Barratt, Persimmon и Berkeley съобщиха, че ще бъдат по-предпазливи с покупките на терени, тъй като намаляващите цени на имотите свиват маржовете.

Съществуващите резервации за нови жилища може да смекчат част от непосредствения натиск за намаляване на дивидентите, въпреки че според анализатори това може да се промени, ако отказите от покупка нараснат и забавянето се задълбочи.

За да привлекат повече купувачи, компаниите за жилищно строителство може да са принудени да предложат повече стимули, като оказване на помощ с вноските по ипотечните кредити и покриване на разходите на клиенти, които се решават да предприемат покупка.

Перспективите за помощ от правителството бяха пресечени с новия бюджет, когато финансовият министър Джереми Хънт промени плановете за постоянно данъчно облекчение, като заяви, че то ще е валидно само до март 2025 г.

Анализатори на AJ Bell отбелязват, че големите листнати строителни компании са изплатили на акционери 11 млрд. паунда под формата на дивиденти и още 1 млрд. паунда в обратно изкупуване на акции от задействането през 2013 г. на Help to Buy – програмата на правителството в помощ на купувачите на първо жилище да излязат на имотния пазар с първоначална вноска от едва 5% от стойността на имота. Програмата ще бъде прекратена през март.

Правителството съобщи миналия месец, че ще предложи програма, която насърчава кредиторите да предлагат ипотечни кредити, равняващи се на 95% от стойността на имота, за купувачи на първо жилище.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:52 | 11.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още