IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лихвите по заемите дори за най-добрите сгради в Европа са се удвоили за година

Германските банки са най-агресивни в Европа, като кредитират до 80% от стойността на сградите

13:00 | 24.03.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Лихвите по заемите дори за най-добрите сгради в Европа приблизително са се удвоили през миналата година, след като централните банки побързаха да овладеят инфлацията с поредица от повишения на лихвите, съобщава Bloomberg.

Лихвите за модерни, напълно отдадени под наем имоти в ключови градове в Европа сега варират между 4% и 6%, показва първото по рода си изследване на Bayes Business School. Това е ръст спрямо около 2%-3% преди една година, когато нашествието на Русия в Украйна засили натиска върху цените, породен от пандемията от COVID-19.

Имотните пазари в Европа бяха разтърсени от растящите лихви, които сложиха край на десетилетния бум, стимулиран от евтините пари. След като цените започнаха да намаляват, а повечето анализатори прогнозират още проблеми, кредиторите намалиха сумите, които са готови да предоставят, създавайки голяма пропаст във финансирането на кредитополучатели със заеми с настъпващ падеж.

За европейския имотен пазар „нивото на лихвите не може да бъде устойчиво и налага намаляване на цените на имотите или блокира активи и кредитополучатели“, коментира Никол Лукс, старши анализатор в Bayes Business School, цитирана в доклада. Тя допълва, че доходността от първокласни офиси варира от 2,75% до 3,5%.

Германските банки са най-агресивните в Европа, като кредитират до 80% от стойността на сградите спрямо 60% на други европейски пазари, сочи докладът.

Bayes се е допитала до 1100 кредитора в Европа между декември и февруари за участие в изследването.

Неизплатеният дълг за бизнес имоти в Европа е оценен от Bayes на 1,5 трлн. евро, като най-голям е в Германия – 360 млрд. евро, следвана от Великобритания с 280 млрд. евро и Франция със 150 млрд. евро.

Годишното кредитиране на Стария континент достига 310 млрд. евро, като отново най-щедри са банките в Германия с отпускани 90 млрд. евро за бизнес имоти на година. Следват Великобритания с 40 млрд. евро и Франция с 30 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:01 | 24.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още