IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на бизнес имоти в света се очаква да се възстанови през 2024 г.

Търсенето на устойчиви сгради и повторното отваряне на Китай са сред факторите, които ще допринесат за това, счита консултантска компания

11:51 | 21.03.23 г.
Снимка: Christopher Pike/Bloomberg
Снимка: Christopher Pike/Bloomberg

Пазарът на бизнес имоти в света ще се възстанови следващата година, тъй като липсата на предлагане, преходът към устойчиви сгради и повторното отваряне на китайската икономика подкрепят активността, въпреки че работните навици остават разтърсени от пандемията, прогнозират анализаторите на консултантската компания Savills, цитирани от Financial Times.

Активността на пазара на бизнес имоти в Европа се забави през последното тримесечие на миналата година, като по-високите лихви по ипотечните кредити са довели до спад с 60% на обемите на продажбите на компанията.

Но главният изпълнителен директор на Savills Марк Ридли коментира, че през „2024 г. трябва да видим по-положителна среда за пазара на недвижими имоти и Savills запазва силата си и инвестира предварително в такова възстановяване“.

„Инвеститорите започват да разбират къде може да е връхната точка на лихвите и как ще се отрази това на лихвите по дълга“, допълва той. Според Ридли има „много неизползван капитал“, готов да се върне на пазара. По думите му луксозните имоти са особено силни, а Лондон е с най-положителни перспективи от гледна точка на международен трансграничен интерес. „На този етап обаче прогнозите за цялата година се характеризират с широка гама от възможни развития“, отбелязва Ридли.

Общо базираната във Великобритания консултантска компания обяви ръст на приходите със 7% за миналата година до 2,3 млрд. паунда.

Печалбата преди данъци е намаляла с около една пета до 164,6 млн. паунда, тъй като ускоряването на инфлацията е повишило заплатите на служителите, а разходи от неосновна необходимост като пътуване и забавления също са нараснали, тъй като пазарите се възстановиха след края на блокадите. Оперативната печалба е намаляла с 16 на сто до 158,2 млн. паунда, под прогнозите на анализаторите за 181 млн. паунда.

Ридли отбелязва възстановения апетит в Китай, след като Пекин разхлаби политиките си за нулев COVID и Хонконг също смекчи ограниченията. Според него инвеститорите са „мобилизирани и готови за действие“.

Наемателите на офиси също са се възползвали от променените цени на пазара и се насочват към сгради с по-добро качество, казва Ридли и допълва, че има засилена дейност по „модернизиране на сградите в Китай“. Същата е тенденцията и в САЩ, където обемите на наеманите площи растат, като почти три четвърти от търсенето е насочено към офиси с по-високо качество.

Ридли обаче отбелязва, че САЩ са и най-бавният пазар от гледна точка на завръщане на служителите в офиса. Неотдавнашно допитване на консултантската компания Cushman & Wakefield установи, че хибридната работа ще тласне свободните офис площи в САЩ с 55% над нивата преди пандемията до рекордните 102 млн. кв. м до 2030 г.

Приходите на Savills са подкрепени от нарастване на консултантските услуги и дейността по управление на имоти, които са се увеличили със съответно 4% и 13%.

„Макар и неимунизирани срещу пазарната волатилност… тези бизнеси се представиха добре и тяхната сила подкрепи цялостното представяне на Savills“, посочва компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:52 | 21.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още