IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британците могат да теглят ипотечен кредит без първоначална вноска за първи път от 2008 г.

Ипотечният продукт на строителното дружество Skipton е насочен само към купувачи на първо жилище

15:09 | 11.05.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Наемателите във Великобритания ще могат да вземат кредит, равняващ се на 100% от стойността на имота, без гарант или първоначална вноска в нов ипотечен план, въведен от строителното дружество Skipton Building Society, предава CNBC.

Строителното дружество е британска финансова институция, която предоставя банкови услуги за и е притежавано от неговите членове. Новият ипотечен продукт, насочен към купувачи на първо жилище, които сега са наематели, има фиксирана лихва от 5,49% за пет години при максимален срок от 35 години.

През март средната петгодишна лихва е била 5%, сочат данни на Moneyfacts. Купувачите обичайно получават ипотечен кредит с лихва от 5,33% при съотношение на дълг и собствен капитал от 95%, но повечето купувачи избират по-ниска лихва, допълва компанията.

Редица банки, включително NatWest, Santander и Nationwide, въведоха ипотечни кредити, равняващи се на 95% от стойността на имота през април и май 2021 г., след като британското правителство обяви нова програма за гарантиране на ипотечните кредити, насърчаваща по-високо съотношение между дълга и собствения капитал, за да позволи на повече купувачи на първо жилище да навлязат на имотния пазар след пандемията.

Новият ипотечен план на Skipton е първият, при който ипотечен кредитор предлага ипотечен продукт, покриващ 100% стойността на жилището, от 2008 г. насам, когато някои строителни дружества предлагаха заеми до 125% от стойността на имота. Много от продуктите впоследствие бяха изтеглени от пазара, след като страната изпадна във финансова криза.

В прессъобщение Skipton заяви, че ще гарантира месечните вноски по ипотечния кредит за всеки кандидат да не надхвърлят средните им разходи за наем през последните шест месеца.

Офертата е валидна само за купувачи на първо жилище и зависи от достъпността и кредитния рейтинг на кандидатите, както и от добрата им история в плащането на наеми за последните поне 12 месеца.

Skipton определя хода като „спасителна линия за наематели…, за да им помогнем да излязат от наемния цикъл и да навлязат на имотния пазар за първи път“.

Шарлът Харисън, главен изпълнителен директор на жилищното финансиране в Skipton, отбелязва, че невъзможността на хората да навлязат на имотния пазар „има огромни последици за тъканта на обществото ни“.

Според проучване на Skipton 35% от наемателите изпитват затруднения да спестяват заради нараснали разходи за наем.

Ходът може да е „точно това, което е нужно“ на някои кредитополучатели, смята Рита Коли, управляващ директор на отдела за ипотечни консултации на The Mortgage Shop, но има притеснения заради пускането на продукта в среда, при която цените на жилищата може да продължат да намаляват.

„Това означава, че като консултанти трябва да се уверим, че клиентите разбират много ясно риска стойността на жилището им да се окаже по-малка от стойността на имота“, отбелязва Коли.

Има „сериозна опасност“ кредитополучателите „да надскочат възможностите си“ с подобен продукт, смята Греъм Кокс, основател на отдела за ипотечни консултации в Self Employed Mortgage Hub.

„Най-малкият спад на цените на жилищата… ще остави собствениците с дом, чиято стойност е по-ниска от стойността на ипотечния кредит. Това не е много добре, ако доходите ви спадат и трябва да продавате“, допълва той.

За да се предотврати опасността клиентите да имат имот с по-ниска стойност от стойността на кредита, стрес тестовете трябва да са особено строги, казва старши икономистът от Capital Economics Андрю Уишарт.

Възниква и въпросът дали има по-голям структурен проблем на британския жилищен пазар заради острия недостиг на налични жилища за купувачите на първи дом, отбелязва Джонатан Лонг, ръководител на корпоративните имоти в банката Investec.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:09 | 11.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още