IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рейтингът на шведския имотен гигант SBB затъва в неинвестиционната територия

Ходът на S&P ще повиши още повече разходите за обслужване на заемите на шведската имотна компания

15:55 | 08.06.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Компанията в центъра на имотната криза в Швеция SBB беше запратена още по-дълбоко на неинвестиционна територия от S&P Global Ratings - ход, който ще влоши вече тежката финансова криза за изпитващия затруднения собственик на имоти, предава Bloomberg. 

Рейтингът на Samhallsbyggnadsbolaget i Norden AB, или SBB, кекто е по-известна компанията, беше понижен до ВВ- с негативна перспектива. Понижаването на кредитния рейтинг се изразява в по-високи разходи за обслужване на заемите и отдалечава още повече компанията от преди това инвестиционния ѝ рейтинг. 

"Виждаме повишен риск за рефинансирането и ликвидността, а доверието на инвеститорите намаля още през последните няколко седмици", съобщи S&P в комюнике и допълни, че рейтингът може да бъде понижен отново, ако компанията не успее да възстанови доверието на пазара и не продаде активи. 

Книжата на SBB поевтиняха с над 90% спрямо връхната им точка в края на 2021 г., тъй като по-високите разходи за финансиране подлагат на натиск бизнес модела ѝ. Макар че компанията съвсем не е единствената в усвояването на много дълг през годините на ултраниски лихви, тя се превръща във внимателно следен предвестник за имотните компании в Швеция и извън страната. 

Рейтингът ѝ е понижен само няколко дни, след като SBB смени главния изпълнителен директор Илия Батлян с Леив Синес, главния финансов директор на конкурентната имотна компания Akelius Residential Property. Той обеща да не разпродава активи на компанията с отстъпка. 

Но след повишаването на лихвите обемите от продажби на пазара на бизнес имоти в Швеция са на най-ниското си ниво от десет години, сделките са намалели с 65% тази година, тъй като продавачи и купувачи не успяват да се договорят за справедлива цена. 

"Макар че понижаването на рейтинга за нас не е изненада, считаме, че това е негативно за кредитирането", коментира кредитният анализатор от Danske Bank Маркус Густавсон. Той допълва, че нови негативни действия относно рейтинга от S&P и от Fitch не могат да бъдат изключени. 

Рейтингът на SBB, която трябва да изплати облигации на обща стойност 1,6 млрд. долара с настъпващ падеж през идните три години, беше понижен за първи път до неинвестиционен от S&P преди един месец. Ходът беше последван и от Fitch Ratings. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:56 | 08.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още